John Scofield dolazi u Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 7.10.2013. u 08:59

John Scofield dolazi u Sarajevo

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo predstavit će 6. novembra u Bosanskom kulturnom centru ljubiteljima jazza uvijek dragog gosta festivala, američkog gitaristu Johna Scofielda.

Scofielda, uz Pata Methenyja i Billa Frisella, smatraju najznačajnijim gitaristom današnjeg jazza. Iako je već četvrtu deceniju iznimno važno ime na muzičkoj sceni, Scofieldov uticaj je kako vrijeme prolazi sve veći.

Nadahnut rock i blues gitaristima, gitaru počinje svirati u 11. godini. Debitira nastupajući sa Chetom Bakerom, potom snima sa Charlesom Mingusom te se priključuje kvartetu Garyja Burtona. Svjetsku slavu je stekao snimajući albume sa Milesom Davisom na kojima je bio i autor mnogih kompozicija. S Milesom je svirao i svjetske turneje.

Tokom karijere Scofield je svoje tradicionalno jazz naslijeđe upotpunjavao funky električnom glazbom i stalno bio otvoren za različite stilove te je muzika ovog majstora improvizacije na razmeđu jazza, funka i r’n’b-a. U prosjeku svira 200 koncerata godišnje sa različitim vlastitim grupama, a ostatak slobodnog vremena provodi kao predavač na njujorškom univerzitetu.

Ulaznice za koncerte 17. Jazz Festa Sarajevo 2013 možete rezervirati na www.jazzfest.ba.

tačno.net
Autor/ica 7.10.2013. u 08:59