John Travolta o plesu sa Dianom: „Kao u bajci“

Jean-Pierre Ziegler/spiegel.de
Autor/ica 24.4.2021. u 08:52

John Travolta o plesu sa Dianom: „Kao u bajci“

Foto: DPA/ Ronald Reagan Library: Princeza Diana i John Travolta plešu 9. novembra 1985. u Bijeloj kući u Vašingtonu

Bilo je oko pola noći u Bijeloj kući kada ju je John Travolta potapšao po ramenu: Glumac se sjeća legendarne večeri sa princezom Dianom – i njenog „tužnog smješka“.

Piše: Jean-Pierre Ziegler                        

Preveo: Ešref Zaimbegović

„Instantly iconic moment“ – tako je američki magazin “People” nazvao to šta se desilo uvečer 9. novembra 1985. u Bijeloj kući. Dakle trenutak, koji nije tek u sjećanju nego već u tom momentu bio legendaran, ikonski.

U Bijeloj kući se tada održavao državni banket i nastala je fotografija dviju super zvijezda koje zajedno plešu: John Travolta i Diana. Zvijezda iz „Saturday Night Fever“ i princeza.

U jednoj dugoj, tamnoplavoj samtanoj haljini kretala se elegantno po parketu – ta haljina je nekoliko decenija kasnije donijela mnogo novca na jednoj aukciji.

Sada je Travolta, tada 31 a danas 67 godina star, u jednom intervjuu sa magazinom „Esquire Mexico“ izjavio nešto o toj legendarnoj noći. Ples je bio „kao u bajci“.

„Pomislite na taj trenutak. Mi smo u Bijeloj kući. Ponoć je. To je kao san na velikoj pozornici”, kaže Travolta. “Ja idem prema njoj, tapšem je po ramenu i molim za ples. Ona se okreće i kada vidi mene zatrepće onaj očaravajući, lako tužni osmijeh i prihvati moj poziv.“

Travolta dopunjava da je bio dovoljno razuman da taj trenutak ureže u svome pamćenju kao „magičan“.

To je bila Dianina želja

Holivudska zvijezda ne uživa prvi puta u sjećanjima na to veče. U jednom ranijem intervjuu ispričao je da mu je tadašnja First Lady Nancy Reagan prenijela želju Diane da pleše sa njom.

Drugi puta priznao je da je bio veoma nervozan. „Imao sam osjećaj kao da sam opet u plesnoj školi da moram pokazati da je mogu voditi.“

Nakon njegovog uspjeha sa filmovima “Groznica subotnje večeri“ (1977) i „Briljantin“ (1978) Travolta važi kao najtalentovaniji plesač među glumcima. On je nekada uzimao časove step plesa kod brata Gene Kellija.

Princ Charles i Diana tada su prvi puta kao par posjetili SAD. Diana je umrla 1997. nakon auto nezgode u Parizu.

spiegel.de

Jean-Pierre Ziegler/spiegel.de
Autor/ica 24.4.2021. u 08:52