Joumana Hadda poredi hurku sa golim grudima,

Autor/ica 30.6.2011. u 10:54

Joumana Hadda poredi hurku sa golim grudima,

Die Welt – Njemačka. Libanonska pjesnikinja Joumana Haddad je u nekoj knjižari u jednom europskom gradu primijetila reklamu sumnjive poruke, a koja predstavlja golu ženu i slogan “Kultura želje”.

U dnevnom konzervativnom listu “Die Welt” izražava svoju ljutnju ovim ponižavanjem koje smatra jednako strašnim kao što je i nošenje burke: “Kad će mačo muškarci iz marketinga konačno shvatiti da mi postojimo? Kad će prestati koristiti naše stražnjice da bi prodali automobile, namještaj, bušilice i pesticide? Za mene ne postoji nikakva razlika između žene pokrivene burkom  na nekoj od arapskih ulica,  i žene na ovakvoj reklami. Zašto? Zato što su obje podvrgnute patrijarhalnim kriterijima; s jedne strane  žena je iskušenje koje treba sakriti i devalorizirati, a na drugoj je iskušenje koje se pokazuje i iskorištava.

Je li to jedina stvar koja čini žene onim što jesu? Vječna metafora jabuke i grijeha? Zar nam nije dosta, na Zapadu  kao i na Istoku? Gospođe, želite li uistinu mogućnost izbora? Onda se izborite za vlastito dostojanstvo. A vi, gospodo, želite li zaista pobuditi našu želju? Onda nam pokažite više strastvenosti i manje stražnjica”.

Autor/ica 30.6.2011. u 10:54