Jovan Mirić – godišnjica smrti i predstavljanje građe

tačno.net
Autor/ica 7.4.2016. u 19:04

Jovan Mirić – godišnjica smrti i predstavljanje građe

Povodom prve godišnjice smrti profesora Jovana Mirića, Arhiv Srba u Hrvatskoj predstavlja građu koju mu je donirala obitelj Mirić.

Na predstavljanju, koje će se održati u ponedjeljak, 11. aprila, s početkom u 17 i 30, u dvorani biblioteke Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ (Preradovićeva 18/1, Zagreb), govorit će Dimitrije Birač, voditelj Arhiva, Dejan Jović, sveučilišni profesor, i Ilija Ranić, urednik izdavačke kuće ‘Plejada’.

Jovan Mirić rođen je 24. oktobra 1934. u Krbavici (Korenica), gdje je završio osnovnu školu, dok je gimnaziju i Pravni fakultet završio u Zagrebu. Doktorirao 1971. na Fakultetu političkih znanosti. Objavio je 10 knjiga i više od 250 znanstvenih i stručnih radova. Prof. Mirić je kao politolog i sveučilišni profesor svojim cjelokupnim radom, publikacijama i značajnim javnim djelovanjem dao doprinos kvalitetnoj raspravi o Srbima u hrvatskoj politici u periodu od 1990. do današnjih dana. Najveću pažnju u javnosti zadobila je njegova knjiga ‘Sistem i kriza’, objavljena sredinom 1980-ih. Mirić u knjizi kroz kritičko sagledavanje Ustava SFRJ iz 1974. godine i društvenih kretanja anticipira ono što će se dogoditi nekoliko godina kasnije. Knjiga je od strane političkog establišmenta ocijenjena kao pokušaj podrivanja države pa je Mirić doživio žestoke napade.

Tokom i nakon rata 1990-ih, Mirić posvetio se pisanju politološko-pravnih ogleda o ratu, zločinu, krivnji i oprostu. Veliku pažnju posvetio je položaju Srba u Hrvatskoj te kritici tadašnje vlasti. Tih godina napisao je svojevrsnu trilogiju: ‘Demokracija u postkomunističkim društvima – slučaj Hrvatske’, ‘Demokracija i eskomunikacija’ i ‘Zločin i kazna’.

Jovan Mirić je jedan od dobitnika nagrade Srpskog narodnog vijeća ‘Nikola Tesla’, koja se tradicionalno dodjeljuje zaslužnima za doprinos razvoju srpskih institucija. ‘Bez lažne skromnosti, trudio sam se da me se ne primijeti. U uvodu jedne od svojih knjiga napisao sam da pišem skrivečki da bih se sačuvao od bura i oluja, a da bih mogao reći ono što imam reći. Hvala onima koji su me ipak primijetili i čitali ono što sam napisao’, kazao je Mirić prilikom uručenja nagrade 2010. godine. Preminuo je 5. aprila 2015. godine u Zagrebu.

ORGANIZATORI: Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba

tačno.net
Autor/ica 7.4.2016. u 19:04