Jubilarni koncert Balet Mostar Arabesque: Naša djeca plešu klasični balet

tačno.net
Autor 16.12.2019. u 13:19

Izdvajamo

  • U srijedu, 18.12.2019, HD HS Kosača u 19 sati, građani Mostara imaju priliku po 10-ti put podržati male i velike balerine svoga grada, koje ga već deceniju vrijedno promoviraju kako u BiH, tako i van nje.

Povezani članci

Jubilarni koncert Balet Mostar Arabesque: Naša djeca plešu klasični balet

Foto: Balet Mostar Arabesque

U organizaciji udruge Let.ba iz Mostara, Balet Mostar Arabesque će u srijedu 18.12.2019. u HD HS Kosača, sa početkom u 19 sati, održati svoj X. jubilarni koncert “Naša djeca plešu klasični balet”. Bit će to još jedan u nizu predstavljanja svojih dosadašnjih rezultata, kako u vaspitno-odgojnom, tako i u obrazovno-umjetničkom domenu. Kroz plesni i scenski pokret: klasični, moderni i etno-karakterni, djeca iz cijeloga Mostara će opet imati priliku za zajednički rad i druženje.

Na istoj svečanosti će biti od strane udruge Let.ba uručena novčana donacija udrugi “Sunce”, koja već šestu godinu, zajedno sa roditeljima i učenicama Balet Mostar Arabesque, sakuplja novac za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju. Sem prijeko potrebnog novca, već četvrti put zaredom će im takođe biti uručeno 20 novogodišnjih paketića.

prof. Arleta Ćehić – foto FB

Tim povodom, umjetnička direktorica i koreografkinja BMA, prof. Arleta Ćehić, izjavila je:

“Nije čudo u dobrim uslovima ostvariti dobre/odlične rezultate i biti kreativan u koreografskom, kostimografskom i svakom drugom smislu, potrebnom za određeni nivo opstanka i reprezentativnosti. Ali je zaista čudo, u svakojakim neuslovima: počevši od sale za vježbanje, kadrovske logistike itd., to ipak nekako postići. Svaki grad, koji imalo drži do kulture i umjetnosti, treba imati baletsku školu finansiranu od Grada, a refleksija ulaganja u ovaj krhki vrhunski sport i umjetnost je dugoročna vrijednost budućih generacija.”

Foto FB

Balet Mostar Arabesque, djeluje već 14 godina u Mostaru i svojim vrijednim radom i entuzijazmom je učinio da balet postane popularna i nepobitna činjenica u gradu Mostaru i Kantonu. Pored izvanrednog uspjeha na Balkanskim kvalifikacijama za svjetsko finale Dance World Cup, gdje su osvojili 9 medalja i 5 pehara, pomenimo samo važnije realizirane projekte do sada:

Koncerti: „Naša djeca plešu klasični balet“ u kontinuitetu od 2010. do 2018.,

Humanitarni koncerti i donacije za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju od 2012. do 2018.,

Internacionalno natjecanje u baletu „Mia Čorak- Slavenska“ Zagreb 2014.,

World Ballet Competition Open Romania, Sibiu, Rumunija 2015.,

International Ballet Competition Domenico Modugno, Bari, Italija 2016.,

Organizacija masterclass-a sa Carolyn Dorfman Company, NY, USA u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajeva i Američkom ambasadom u novembru 2016.,

International Ballet Competition Domenico Modugnio 2016., Italia, Finale Dance World Cup: Offenburg 2017. i Sitges 2018.,

Otvaranje i zatvaranje Dječjeg festivala Male Melodije Mostara svake godine od 2009. do 2018.,

Otvaranje regionalnog događaja Večernjakov pečat od 2013. do 2018.,

Dva projekta podržana od FMON, na temu borbe protiv svih vrsta ovisnosti: “Ko počne sa travom – završi pod travom“ 2017. i “Imaš sve, kad poroku kažeš NE” 2018.

foto: Balet Mostar Arabesque

U srijedu, 18.12.2019, HD HS Kosača u 19 sati, građani Mostara imaju priliku po 10-ti put podržati male i velike balerine svoga grada, koje ga već deceniju vrijedno promoviraju kako u BiH, tako i van nje.

tačno.net
Autor 16.12.2019. u 13:19