Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo svoj dan

Autor 3.4.2011. u 06:08

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo svoj dan

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda obeležilo je danas svoj 63. rođendan, dodelom godišnjih nagrada zaslužnim umetnicima i izložbom o glumcu Ljubi Tadiću (1929-2005), čije ime nosi velika scena tog teatra

Godišnje nagrade JDP-a dobio je ansambl predstave “Metamorfoze”, kao i njen reditelj Aleksandar Popovski, a nagrađeni su i ansambl predstave “Rođeni u Yu” i njen autorski tim, u kojem su dramaturzi Milena Bogavac, Maja Pelević, Filip Vujošević, Božo Koprivica i Miloš Krečković, i reditelj Dino Mustafić.

Godišnje nagrade JDP-a za glumu dobili su Svetozar Cvetković i Maja Izetbegović za uloge u predstavi “Elijahova stolica” reditelja Borisa Liješevića, kome je pripala godišnja nagrada JDP-a za režiju tog komada.

Nagradu za lepotu govora “Branivoj Đorđević” dobio je glumac Dragan Mićanović koji je, ujedno, nagrađen i za uloge u predstavama “Metamorfoze” i “Iz junačkog života građanstva”.

Godišnju nagradu JDP-a za muziku dobio je Vladimir Pejković, za predstave “Iz junačkog života građanstva” i “Rođeni u Yu”, a za izuzetan doprinos umetničkim standardima JDP-a nagrađen je glumac Marko Baćović.

Upravnik JDP-a Branislav Cvejić rekao je na današnjoj svečanosti da se taj teatar nalazi na raskrsnici dva puta – težeg, koji podrazumeva naporan rad, ali snažnu umetničku nameru, i lakšeg, koji omogućava uspeh na kratke staze, posebno u savremenom srpskom društvu koje je zasnovano na prividu.

Podsećajući da je tokom protekle godine u JDP-u uspešno izvedeno sedam premijera, kao i da su glumački ansambli tog teatra obišli brojne festivale u Srbiji i svetu i osvojili mnoštvo nagrada, Cvejić je rekao da će Jugoslovensko dramsko pozorište i nadalje nastaviti da prati svoj umetnički put.

Prva predstava izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je “Kralj Betajnove” Ivana Cankara, u režiji Bojana Stupice, čija je premijera bila 3. aprila 1948.

 

Autor 3.4.2011. u 06:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija