JUSUF HADŽIFEJZOVIĆ, AVANGARDNO KROZ DJELA PRIJATELJA

tačno.net
Autor/ica 28.3.2015. u 13:00

JUSUF HADŽIFEJZOVIĆ, AVANGARDNO KROZ DJELA PRIJATELJA

Izložba djela slikarske avangarde u caffe galeriji „Zvono“

 Piše:Gradimir Gojer

Jusuf Hadžifejzović, konceptualni umjetnik, likovna gromada koja tek stanuje u gradu Sarajevu, a ustvari je istinski građanin svijeta umjetnosti, napravio je neobičan postav u caffe galeriji Zvono.

Izložio je djela čitavog niza avangardnih slikarskih stvaralaca, koja su mu, različitim zgodama, njegove kolege umjetnici, darivali. Bogatstvo Hadžifejzovićeve kolekcije, koju posredstvom iznimno propulzivne, u posljednje vrijeme hiperaktivne caffe galerije Zvono stavlja na uvid svojim sugrađanima vidi se prije svega u različitosti stilskih, estetsko razbokorenih pravaca temeljnog likovnog izričaja pojedinih stvaralaca.

Ova izložba je i veliki presjek kroz modernu umjetnost pretposljednjeg stoljeća, kao i onog koje upravo živimo. Jer, ako na jednom mjestu, u apsolutnoj komornosti Zvona imate djela Ivana Kožarića, Neše Paripovića, Dragana Sovilja, Gorana Taborija, Halila Tikveše, Zorana Popovića, Laszla Kerekeša… onda svatko iole upućeniji u likovno-avangardna kretanja u europskim prostorima mora biti zadivljen da jedna takva kolekcija, jednostavno, stanuje  tu pored nas, u našem gradu, u Sarajevu…

Ako ovomu dodamo da nedaleko, ako krenemo Obalom Maka Dizdara od ovog postava, stanuje i draguljna, u svjetskim razmjerama neprocjenjive vrijednosti, izložba kolecije Ars Aevi, onda ova dva likovno senzacionalna postava legitimiraju Sarajevo kao likovni centar u europskim razmjerama!

Jusuf Hadžifejzović, ta nesvakidašnja pojava u našoj umjetnosti, taj pokretni blagdan umjetničkog činodejstvovanja nema nikakvu ozbiljnu recepciju u krugovima političke misli koja odlučuje o umjetnosti u Sarajevu i BiH???!!!

Kada bi aktualni političari samo svratili na kavu u caffe galeriju Zvono mogli bi dajdžestirano (??!!) proći mali kurs avangarde i transavangarde, mogli bi uočiti šta sve Jusuf Hadžifejzović svojim umjetničkim dignitetom i ljudskom širinom može sakupiti sa raznih meridijana i time obogatiti naše vrijeme, naš grad i našu državu! Ovaj senzacionalni potez caffe galerije Zvono samo je jedan u nizu kvalitetnih likovnih i općekulturnih događanja koja emanira ova poznata galerija.

Ne treba zanemariti da na kulturnoj mapi Sarajeva ovih dana u istom prostoru bilježimo i nastup književnice Bisere Alikadić…

Jusuf Hadžifejzović, kome su ovdašnje vlasti praktično zabranile umjetničko djelovanje prisilno mu zatvorivši stvaralački prostor (Charlama depot!) ne da se! Čudna je to umjetnička okomica, koju ne mogu polomiti niti najcrnji primitivci ovdašnje politike!

Izložba djela velikih umjetnika, koji su darivali svog kolegu, takođe velikog Jusufa Hadžifejzovića, nevjerojatna je dragost i veličajnost za grad Sarajevo!

Da naš grad ima likovne autoritete poput Ješe Denegrija, Josipa Depola, Tonka Marojevića, Vere Horvat-Pintarić postojao bi i netko tko bi mogao dignitetno valorizirati ovu senzacionalnu komornu Hadžifejzovićevu izložbu!!!

Novi uspjeh galerije Zvono!

tačno.net
Autor/ica 28.3.2015. u 13:00