KAD SE DOKUMENT OPOEZI

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.9.2015. u 12:44

KAD SE DOKUMENT OPOEZI

Amir Brka „Tačka“, Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, 2015.

 

Pjesnik Amir Brka ne može objaviti novu knjigu a da nas njegov autentični pjesnički glas ne iznenadi. U poetološkom smislu Amira Brku nećete nikada naći tamo gdje vas je posljednji put poetski obasjao i do kraja iznenadio!

Tako i njegova nova knjiga, inače svojevrsna životopisna poema Tačka, prije svega, iznenađuje vertikalitetom uzornog pozicioniranja svakoga versa, i to u njegovoj dubinskoj suštastvenosti. A tek tema(e) ove grandiozne versovane cjeline, istkane autentičnim Brkinim minimalističkim pjesničkim jezikom, prosijanim do unutarnje monumentalne uvjerljivosti…

Svaka od započetih tema ovoga Brkinoga stihokaza, bilo da se radi o intimnostima prožetim dubokom ljubavnom magmom čudesnog čuvstva, bilo da pjesnik zbori o obiteljskim usložnjenim odnosima (po svojevrsnoj okomici porodičnoga stabla) je završena, pjesnik se ne prenemaže, zavijajući stvar u versovane gnome. Sve je ovdje risano poetski upečatljivo, a na svojevrsnoj društveno-povjesnoj draperiji.

Brka u ovoj zbirci majstorski uspjeva da dokumentaristiku autopodrijetla opoezi, da kroz poetske velove i čudesna, normalna, potpuno ljudska glisanda zbori ljepotu i gorčinu svoje duše…

Ništa u ovoj zbirci nije na nemjestu. Dapače, Brka je činjenicama vlastitog života saobražavao virtuozitet spoljašnje i unutarnje poetske logike, ali i svojevrsnu začudnost, koju, iz prirodnosti njegovih versa producira ova zbirka poezije, po mnogim komponentama, apsolutno inovantna u svojoj posebnosti i jedinstvenosti.

Sretna je tešanjska kulturna sredina što Brka, inače stvarni i jedini legitimni nasljednik velikoga Muse Ćazima Ćatića, vodi i izuzetnu izdavačku djelatnost tešanjskog Centra za kulturu i obrazovanje, koju je i ovoga puta častio, ovim, za bh. poeziju, prestižnim ostvarenjem.

Miralem Brkić autor je pristalog, dostojanstvenog, a opet likovno i simbolički slojevitog grafičkog rješenja naslovnice.

Knjiga na ponos suvremene književnosti Bosne i Hercegovine!

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.9.2015. u 12:44