Kazališna predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan’ u utorak na Maloj sceni HNK Mostar

Nikola Vučić
Autor/ica 20.3.2014. u 14:37

Kazališna predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan’ u utorak na Maloj sceni HNK Mostar

U utorak 25. ožujka 2014. godine na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru ansambl Teatra SARTR iz Sarajeva izvest će predstavu “Bio je lijep i sunčan dan” s početkom u 20 sati.

“Bio je lijep i sunčan dan” dokumentarna je teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi „2. Maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan“ u izdanju Festivala MESS i Videoarhiva Sarajevo. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Predstava je u 2013. godini na Festivalu Bosanskohercegovačke drame u Zenici osvojila tri nagrade: za najbolju predstavu, najbolju dramatizaciju teksta i za najboljeg mladog glumca.

Redateljica predstave je Tanja Miletić Oručević, a predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić. Dramaturginja predstave je Dubravka Zrnčić Kulenović, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić.

Ulaznice po cijeni od 10 KM, a za učenike, studente i umirovljenike 5 KM možete nabaviti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati, pozivom na broj: 063/317-348, putem e-pošte: hnkmos@gmail.com, ili na Facebook stranici Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

 

Nikola Vučić
Autor/ica 20.3.2014. u 14:37