KNJIGA O ŠANTIĆEVOM ŽIVOTNOM PUTU

tačno.net
Autor/ica 18.9.2015. u 10:19

KNJIGA O ŠANTIĆEVOM ŽIVOTNOM PUTU

U okviru 96. Šantićevih večeri u atriju Vladičinog dvora na Konaku promovisana je knjiga “Aleksa Šantić – hronika pjesnikovog života” novinara i publiciste Zlatka Serdarevića.

Nakon dvostrukog nastupa filmske,  pozorišne i TV glumice Vesne Čipćić iz Beograda, prvi put kao interpretatorke probranih rima poznatih pjesnika a zatim  izvođenja monodrame „Oskar i mama Roz“ rađenu na tekst Erika Emanuela Šmita, trećeg dana 96. Šantićevih večeri poezije predstavljena je knjiga „Aleksa Šantić- hronika pjesnikovog žiovota„ autora Zlatka Serdarevića.

Autor je pored niza referentnih podataka o životu pjesnika,  njegovim putovanjima, nagradama, aktivnostima na polju afirmacije kulture i društvenog rada u Guslama i Prosvjeti, pružio bibliografiju pjesnikovih knjiga izdatih za njegovog života. Knjiga je dopunjena selektivnom bibliografijom o Šantićevim radovima iz pera Jagode Serdarević.

Mostarski paroh Radivoje Krulj je kazao kako i ova knjiga otvara nove prostore za cjelovitije sagledavanje Šantićevog djela.

– Trebalo je brižno sakupljati iz raznih arhiva, časopisa,  publikacija,  pisama i knjiga sve datume i događaje koji su dio životnog puta od Aleksinog rođenja do njegove smrti. Zbog toga želim da kažem,  u ime svih onih koji će čitati i koristiti ovu knjigu u svom istraživačkom i naučnom radu, veliko hvala našem Zlatku Serdareviću na njegovom pregalaštvu da na jednom mjestu sakupi hronologiju Šantićevog života i rada. Ono što sam shvatio i naučio iščitavajući ovu zanimljivu knjigu je ta povezanost sa okolnostima Šantićevog života i nastanka njegovih pjesama, što sam ranije, čitajući Šantića, mogao samo naslućivati. Sada imamo crno na bijelo kako su nastajale i u kojim životnim oklnostima njegove pjesme, kazao je Radivoje Krulj.

Gradimir Gojer je potvrdio da se i ovo, kao i ranija autorova izdanja,  bazira na dokumentima i literaturi respektabilnih imena te da rasvjetljava sadašnjost u svjetlu prošlosti.

– Serdarević je neumorni i dosljedni  istraživač naše kulturne prošlosti i po svemu podsjeća na Mula Mustafu Bašeskiju sarajevskog hroničara koji je pedantno bilježio sve događaje u prijestolnici. Spašavajući istoriju on u stvari trasira našu svakodnevnicu, akcentirao je Gradimir Gojer, poznati i priznati teatarski umjetnik,  književnik,  pjesnik i kulturni poslenik.

Recenzent knjige mr.sc. Danilo Marić je je ustvrdio da se iz knjige saznaje kako Šantić nije bio samo pjesnik ljubavne i rodoljubive poezije nego i poznati himnograf.

– Pored poznatih pjesničkih radova,  u Serdarevićevoj knjizi dati su hronološki i njegovi kulturni učinci, na području prevođenja, pjevanja, glume, režije, rada u društvu Gusle i Prosvjeta, pokretanju novina i časopisa i učestvovanja u kulturnim manifestacijama, akcentirao je Marić.

Autor knjige je u obraćanju izjavio kako je ime Alekse Šantića ne samo inspiracija za čitanje nego i za akcionost usmjerena ka izučavanju njevog života i djela s obzirom da je bio kosmopolita, humanista, mirotvorac i borac za ljudska prava i slobode, upravo za one vrijednosti koje su i danas veoma aktuelne kao nerješeni problemi.

Ovo je do sada šesta izdata knjiga autora Serdarevića a već za naredni mjesec najavljuje novo izdanje  u kome se bavi hronologijom kulturno-prosvjetnih događaja u gradu na Neretvi  prvih šest mjeseci ove godine.

Organizatori ovogodišnjih 96. Šantićevih večeri poezije su SPKD Prosvejta, GO Mostar i SPKDU Gusle Mostar. Naredni sadržaj u petak 18. 09. 2015. je poetsko veče „ druga Šantićeva kuća“ koje će se održati u pitoresknom  Nevesinju gdje je pjesnik često odlazio tražeći odmor.

šantic knjiga 3 široko

tačno.net
Autor/ica 18.9.2015. u 10:19