Knjige iz edicije re:politiko dostupne u elektronskom i printanom izdanju

tačno.net
Autor/ica 29.5.2020. u 14:36

Knjige iz edicije re:politiko dostupne u elektronskom i printanom izdanju

Knjige o populizmu, etnonacionalnoj i religijskoj radikalizaciji podijeljene akademskoj i aktivističkoj zajednici u BiH; elektronska izdanja dostupna najmanje naredne tri naredne godine na web stranici Univerziteta u Sarajevu

Militarizam i globalizacija: Feministice slažu kockice autorice Cynthie Enloe u prijevodu Gorane Mlinarević, Politika straha: Šta desničarski populistički diskursi znače autorice Ruth Wodak, u prijevodu Aide Spahić, Naslov: nacija, podtekst: klasa. Populizam radničke klase i povratak potlačenih u neoliberalnoj Evropi – zbornik radova kojeg urednički potpisuju Don Kalb i Gábor Halmai a koju je s engleskog jezika prevela Adisa Okerić Zaid, Djeca haosa. Esej o vremenu mučenika Alaina Berthoa, u prevodu Almire Drino i Paradoks demokratije: Populizam i njegova savremena kriza. urednika Brucea Kapferera i Dimitriosa Theodossopoulosa u prevodu Lejle Efendić Kuduz, knjige su iz edicije re:politiko koju uređuje dr. Nejra Nuna Čengić a čiji je izdavač Mreža za izgradnju mira u saradnji sa Mirovnom akademijom.
Ovaj značajni izdavački poduhvat finansijski je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uz implementacijsku podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u sklopu BHRI programa.

Prevođenje i objavljivanje ove stručne literature u okviru edicije re:politiko podrazumijevalo je i intenzivnu saradnju sa predstavnicima/ama akademske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz aktivno učešće profesora/ica sa sedam bosanskohercegovačkih javnih univerziteta u predstavljanju i recenziranju knjiga. Važno je što će objavljena izdanja u okolnostima u kojima nedostaje recentnih prevoda doprinijeti samom nastavnom procesu, a vjerujemo da će objavljene knjige posvećene važnim temama današnjice biti poticajne i za nastanak domaćih istraživačkih tekstova o populizmu, militarizmu, etnonacionalnoj i religijskoj radikalizaciji. Osim što su knjige u printanom izdanju već dostupne u gradskim bibliotekama i bibliotekama javnih univerziteta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Zenici i Bihaću, te dijelu bh. cvilnog društva, zahvaljujući saradnji izdavača Mreže za izgradnju mira i Univerziteta u Sarajevu, one su dostupne svim zainteresovanim i u elektronskom formatu.

Naime, 30. aprila Mreža za izgradnju mira i Univerzitet u Sarajevu potpisali su Memorandum o saradnji zahvaljujući čemu će knjige iz edicije re:politiko biti dostupne najmanje naredne tri godine putem stranice https://www.e-zbirka.unsa.ba
Za korisničko ime i lozinku potrebno je pisati na mail adresu: [email protected]

Dodatno, Mreža za izgradnju mira obezbijedila je i 65 primjeraka knjige Radikalizacija, autora Farhada Khosrokhavara u izdanju TIM Press, Zagreb. Knjige su podijeljene bibliotekama javnih univerziteta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Zenici i Bihaću.

Više informacija o ediciji re:politiko, kao i recenzije knjiga predstavnika/ca akademske zajednice, aktivista/ica i istraživača/ica možete pronaći na Facebook stranici:
https://www.facebook.com/pages/category/Brand/Literatura-o-populizmu-etno-nacionalnoj-i-religijskoj-radikalizaciji-100273694910691/

tačno.net
Autor/ica 29.5.2020. u 14:36