Književna tribina “Kad intelektualci utihnu…što nam slijedi?”

tačno.net
Autor/ica 28.9.2017. u 20:26

Književna tribina “Kad intelektualci utihnu…što nam slijedi?”

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre već tradicionalno predstavlja projekte čiji je osnovni cilj razumijevanje, suradnja i povezivanje manjinske zajednice sa većinskim narodom u Istri i Hrvatskoj. Prezentacija stvaralaštva i kulture naše matične domovine najvažniji je korak ka razumijevanju, a zatim i suradnji na svim drugim poljima. Političke, društvene i gospodarstvene prilike u našim državama nastalim nakon raspada SFRJ ukazuju na probleme međusobnog nerazumijevanja iz kojeg se generira nepovjerenje do netrpeljivosti. U slobodnim i demokratskim društvima intelektualci su pozvani da ukazuju na društvene nedorečenosti, da ukazuju na nepravde, diskriminaciju i zloupotrebu vlasti.

Naslov programa „KAD  ‘INTELEKTUALCI’ UTIHNU… ŠTO NAM SLIJEDI“ ima prvenstveni cilj otvoriti i problematizirati temu od koje svaka društvena zajednica može „oboljeti“. Učesnici programa svojim djelima, stavovima u društvenoj i humanoj aktivnosti dokazuju svoju svakodnevnu angažiranost u prevenciji „bolesti šutnje“. Oni su nezavisni intelektualci, kulturni djelatnici, pisci koji će prezentirati svoje knjige i u otvorenoj tribini na svakodnevne teme pokušati dati odgovore – jer „Oni su nesposobni da budu podobni“.

Književna tribina „Kad intelektualci utihnu…što nam slijedi?“ održat će se u petak, 29.09.2017. godine sa početkom u 17:30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Kandlerova 39, Pula. 

Gosti tribine su:

Esad Bajtal  iz Sarajeva, profesor doktor sociologije i filozofije, autor knjige “Neofašizam u etno fraku”. Esad Bajtal jedan je od najutjecajnijih intelektualaca u regiji.

Slavo Kukić iz Mostara, profesor ekonomije na Sveučilištu u Mostaru, dopisni član akademije BiH, autor knjige “Lopovluk u ime naroda”.

Mustafa Kapidžić direktor izdavačke kuće Kult B iz Sarajeva.

Igor Galo autor programa i moderator tribune. Poznati glumac koji se osim glume, dugi niz godina bavi i zaštitom ljudskih prava. Član je Igmanske inicijative i Asocijacije multietničkih gradova Jugoistočne Europe, posebno aktivno djeluje na povezivanju i kulturnoj razmjeni na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Program realiziran uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije.

tačno.net
Autor/ica 28.9.2017. u 20:26