Književna večer pisaca iz Crne Gore

Elvedin Nezirović
Autor/ica 17.4.2017. u 20:05

Književna večer pisaca iz Crne Gore

Interkulturalnost se u savremenoj teoriji o kulturalnim studijama često tumači kao „ukrštanje kultura“, gdje, kako to napominje Zvonko Kovač, „ne dolazi samo do razmjene već potencijalno i do proširivanja i produbljivanja ’hermeneutičke kompetencije’ svih sudionika”.

Iako se ponekad čini da postoji jaz koji onemogućava „ukrštanje kultura”, književnost je ta koja premošćava zatvorenost i ćutnju. Ona, prije svega, otvara dijalog i dodir između različitosti, kako to kaže Danijel-Anri Pažo (Daniel-Henri Pageaux) u ogledu pod naslovom „Od multikulturalizma do interkulturalnosti”.

Stoga, u svrhu sklapanja i proširivanja interkulturalnih veza, a u povodu 21. aprila, Dana knjige, Muzički centar Pavarotti Mostar i Narodna biblioteka Mostar organiziraju književnu večer triju pisaca iz Crne Gore: Kemala Musića, Damira Šabanovića i Edina Smailovića.

Ovo književno druženje će se održati u subotu, 22. aprila, s početkom u 19:00h, i to u prostorijama Narodne biblioteke na Luci, u ulici Maršala Tita 182.  Književnom večeri moderirat će Elvedin Nezirović.

O autorima:

KEMAL MUSIĆ je rođen 1972. godine u Godijevu, kod Bijelog Polja. Diplomirao je na Fakultetu za menadžment u Beogradu. Objavio je romane “Žig” i “Nešto nalik punom mjesecu”, te zbirke priča i reportaža “Zasjeda”; “Luda kuća”; “Kad su vukovi gladni biće oštra zima” i izbor “Zasjeda i druge priče”. Koautor je knjige kratkih priča “Priče o malim i velikim čudima” (sa Radomanom Čečovićem) i izbora crnogorske kratke priče “Zborno mjesto” (sa Bogićem Rakočevićem).

Zastupljen je u školskim i studijskim programima, antologijama, rječnicima, leksikonima i izborima proze. Priče su mu prevođene na engleski, francuski, slovenački i albanski jezik.

Dobitnik je nagrada “Boško Pušonjić”, “Avdo Međedović”, “Odzivi” i Specijalne diploma Društva crnogorskih novinara za knjigu reportaža.

Pokretač je izdavačke edicije “Književne paralele” u okviru Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

Bio je dugogodišnji novinar a i urednik raznih crnogorskih i srbijanskih medija, službenik za odnose sa javnošću u Opštini Bijelo Polje i urednik četrdesetak knjiga u ediciji “Književne paralele”. Direktor je Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije” u Bijelom Polju.

 kemal music

DAMIR ŠABANOVIĆ je rođen 1977. godine u Bijelom Polju, Crna Gora, gdje je završio osnovnu i srednju školu (gimnaziju). Opšta filozofija je bila njegov osnovni studij, a master Međunarodne komunikacije, koji je uspješno završio u Pekingu, NR Kina. Do sada je objavio knjigu priča “Iskušenje Damira efendije”. Pored literature, bavi se i istraživanjem popularne kulture. Njegovi radovi su objavljeni u međunarodnim časopisima “Medijski dijalozi” i “Medijska kultura”. Živi i radi u Podgorici.

 Damir Šabanović

EDIN SMAILOVIĆ je rođen 1980. godine u Bijelom Polju. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom gradu. Nakon toga, upisao je i završio studije istorije u Sarajevu. Od 2007. godine radi u biblioteci u Bijelom Polju. Piše poeziju i kratke priče. Do sada objavljivao u časopisima i novinama. U pripremi su mu knjiga poezije „Prolaznost“ i knjiga kratkih priča „Omča“. Živi u Bijelom Polju.

Edin Smailović

Elvedin Nezirović
Autor/ica 17.4.2017. u 20:05