Književni susreti u Stocu: “Preko rijeka”

tačno.net
Autor 9.9.2015. u 10:18

Književni susreti u Stocu: “Preko rijeka”

Od 10. do 13. 9. 2015. godine u Stocu će biti održani prvi književni susreti “Preko rijeka”, u kojima učestvuju autori Radmila Lazić, Dragana Mladenović (Srbija), Nebojša Lujanović, Tanja Mravak (Hrvatska), Almin Kaplan i Selvedin Avidć (BiH), te učenici srednjih škola: Prva riječka hrvatska gimnazija, Privatna klasična gimnazija Zagreb, Opća gimnazija Katoličkog školskog centra Sarajevo, Srednja škola Stolac, Gimnazija Kreativno pero Beograd, Baletska škola Lujo Davičo Beograd i Gimnazija Užice. Susrete organizuje Fondacija Mak Dizdar u saradnji sa projektnim partnerima Užička književna republika i Centar za kreativno pisanje Zagreb.

Naziv književnih susreta izveden je iz stihova pjesme “Modra rijeka” Maka Dizdara – “valja nama preko rijeke”, podsjećajući prije svega pripadnike mlađih naraštaja na nužnost prevazilaženja fizičkih i mentalnih granica koje su stvorile prethodne generacije. I širi projekat LINE – literatura za interkulturalnu edukaciju, unutar kojeg se odvijaju ovi književni susreti, doprinosi prevazilaženju ustaljenih obrazaca: u prethodnih nekoliko mjeseci, učenici navedenih srednjih škola izučavali su djela i susreli sa sa autorima koji učestvuju u projektu, a koji ne čine dio nastavnog plana i programa. Tokom susreta, učenici će predstaviti “svog” autora vršnjacima iz drugih škola, učestvovati u nizu književnih radionica te moderirati večernje programe koji su otvoreni za javnost. Svi događaji odvijaju se u Šarića kući i Makovoj hiži u Stocu.

Poseban značaj cjelokupnog projekta predstavlja činjenica da on spaja ne samo srednjoškolce iz čitavog regiona, već i sve učenike stolačke srednje škole, bez obzira na nacionalnu i etničku pripadnost. U susretima učestvuje ukupno 30 stolačkih i 30 srednjoškolaca iz drugih gradova.

LINE je dio šireg projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Tagovi:
tačno.net
Autor 9.9.2015. u 10:18