Koncert Zabranjenog pušenja za 10 godina djelovanja Cenzure Plus

tačno.net
Autor/ica 25.9.2013. u 13:29

Koncert Zabranjenog pušenja za 10 godina djelovanja Cenzure Plus

Koncert Zabranjenog pušenja za 10 godina djelovanja Cenzure Plus i obilježavanje Europske godine građana u Splitu

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – CENZURA PLUS, kojoj je jedan od osnovnih ciljeva doprinijeti izgradnji demokratskog društva u Hrvatskoj, radi na unaprjeđenju praksi sudioničke demokracije, kroz promicanje sudjelovanja građanki i građana u odlučivanju i potrebe za razvojem aktivnog i odgovornog građanstva, kao preduvjeta funkcionalnoj demokraciji.

Cenzura Plus se ove godine pridružila obilježavanju Europske godine građana u EU (http://europa.eu/citizens-2013/hr) brojnim aktivnostima, od kojih je jedna i rock koncert koji želimo organizirati u Splitu – u gradu u kojem je Cenzura Plus djeluje.

Za grupu koja bi svirala na koncertu bili smo sretni dobiti Zabranjeno Pušenje, sarajevski rock band nastao prije više od 30 godina, čija glazba je pratila generacije i agažirani tekstovi pjesama uvijek davali britku kritiku društva u kojem živimo. Kritički angažman band-a ogledao se i kroz uspješan humoristički show na TV-u, nezaboravnu Top listu Nadrealista, izuzetno popularnu i u Hrvatskoj, koju su neki od članova, pored bavljenja muzikom, realizirali u suradnji s mladim sarajevskim glumcima. Društveni angažman band-a ogledao se i u najtežim danima rata, kada su neki članovi band-a pokušavali razveseliti svoje sugrađane, koji su u podrumima i skloništima, na aparatima priključenim na akumulatore i baterije, slušajli radio program Nadrealista i songove inspirirane aktualnim događanjima u gradu. Jednako se ogleda i danas kroz muzičke radionice za djecu i mlade – žrtve mina, koje članovi band-a svakog ljeta održavaju u Rovinju, gdje band, unutar par tjedana druženja, dobiva priliku podijeliti svoja muzička, poslovna i životna iskustva sa hrabrim mladim ljudima, stradalim od mina. Danas je Zabranjeno Pušenje pred izdavanjem svog 10. albuma, čije objavljivanje je planirano upravo u mjesecu u kojem planiramo organizirati koncert – u listopadu 2013. Najavni singl je pjesma „Boško i Admira” čiji spot je premijeru imao 06.04.2013. godine, na Dan grada Sarajeva. Pjesma govori o istinitoj i tragicnoj ljubavi dvoje Sarajlija, Bošnjakinji i Srbinu, koji su rodjeni iste godine, o njihovoj bezgraničnoj ljubavi otkako su se upoznali u srednjoj skoli i o tome kako ih razlicitosti, rat pa cak ni smrt nisu uspjeli rastaviti. Dok su zajedno pokusavali napustiti opkoljeni grad Boško i Admira su ubijeni, 18.05.1993. godine na Vrbanja mostu. Tu pjesmu i brojne stare hitove, Zabranjeno Pušenje bi, u našoj organizaciji i uz brojne popratne sadržaje promocije rada Cenzure Plus, izvelo za splitsku publiku 04.10.2013. godine.

Cenzura Plus organizira koncert u suradnji s Mediteran produkcijom i DIK-koncertom, te uz veliki volonterski doprinos svih uključenih. Ovim događajem namjeravamo okupiti što veći broj naših sugrađanki i sugrađana svih generacija, te uz sjajnu glazbu, kritičke i satiričke stihove, pozvati građanke i građane da budu aktivnije i odgovornije, danas i europsko građanstvo, predstaviti naš rad i proslaviti 10. godišnjicu djelovanja Cenzure Plus.

Koncert će se održati u petak, 04.10.2013. na Tvrđavi Gripe, u Splitu (Glagoljaška bb, Split), sa početkom u 19 sati. U slučaju kiše, koncert bi bio održan dan kasnije, 05.10., na istom mjestu, u isto vrijeme. Kao predgrupe Zabranjenom Pušenju, od 19 sati nastupit će mladi splitski bandovi, a Zabranjeno Pušenje će na binu izaći oko 21 sat.

Ono što posebno želimo istaknuti jest da na koncertu neće biti točen alkohol već sokovi, gazirana pića i bezalkoholno pivo te tako samo događanje i promovirati.

Prostor za publiku bit će podijeljen na nekoliko sektora od kojih će posebno označen biti sektor za srednjoškolce/srednjoškolke i studente/studentice koji će imati priliku u svojim školama i na svojim fakultetima dobiti i određen broj besplatnih karata. U svim sektorima bit će dostupan promotivni materijal sa informacijama o aktivnostima Cenzure Plus i cijelim događanjem ćemo nastojati više uključiti publiku u naš rad.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

tačno.net
Autor/ica 25.9.2013. u 13:29