Koncertom grupe VOD do kraja sezone Narodnog pozorišta Mostar

tačno.net
Autor/ica 4.7.2016. u 12:41

Koncertom grupe VOD do kraja sezone Narodnog pozorišta Mostar

Koncertom mostarske grupe VOD, u sastavu Vjekoslava Raspudić, Orhan Maslo Oha i Marin Zadro, Narodno pozorište Mostar svečano je zatvorilo sezonu 2015/2016.

Ovo troje umjetnika inače su predavači u Mostar Rock School, rock školi Mostar, jednom od najuspješnijih projekata u Mostaru, a na koncertu su podsjetili na hitove iz predstava s repertoara Narodnog pozorišta Mostar i druge.

“Bila nam je velika čast što nas je Narodno pozorište Mostar pozvalo da održimo ovaj koncert, pogotovo nakon našeg prvog nastupa na festivalu ‘Mostarska liska’, što znači da smo potvrdili svoj kvalitet i jako nam je drago jer smo vidjeli da se dopadamo i publici”, rekla je Vjekoslava Raspudić nakon koncerta.

Koncert je održan na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar, a publika je u izvedbi VOD-a  imala priliku čuti skladbe  iz predstava “Hotel Plaza” u režiji Admira Glamočaka (nagrađena na festivalu “Mostarska liska” u Mostaru i Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu), “Đaurko moja” u režiji Kaće Dorić, “Život u smrti” u režiji Ahmeda Imamovića i drugih: ‘Fly me to the Moon’, ‘Are You Lonesome Tonight’, ‘In dreams’, kao izvedbi sevdalinke ‘Anadolka’, ‘Što te nema’ u spomen na Jadranku Stojaković, ‘O jednoj mladosti’ Josipe Lisac, ‘Da sam ja netko’ Indexa…

Skoro sve pjesme na koncertu smo izveli po prvi put, kaže Vjekoslava Raspudić. “Uvijek se trudimo osvježiti repertoar, ponuditi publici nešto novo, nešto zanimljivije i nadamo se da ćemo nastaviti u istom smjeru”, kaže Vjekoslava. Godina im je bila jako uspješna, kaže, s jako puno angažmana i jako puno svirki, a uskoro slijedi i nastup na Mostar Blues & Rock Festivalu.

Na početku programa u NPM-u 16-godišnji Hamza Šantić je izveo pjesmu nastalu po tekstu čuvenog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i time otkrio nastojanja Pozorišta da u idućoj sezoni na scenu postavi priču o životu ovog velikog pjesnika.

U ovoj sezoni NPM je imao tri premijere: “San ljetne noći” Williama Shakspearea u režiji Erola Kadića iz Beograda, kojom smo se pridružili cijelom svijetu u obilježavanju jubileja 400 godina od Shakespeareeove smrti, obnovu predstave “Derviš i smrt” Meše Selimovića, također u Kadićevoj režiji, a predstava je obnovljena zahvaljujući Yunus Emre Turskom kulturnom centru Mostar, i najnoviju predstavu “Hotel Plaza” Neila Simona. Imali smo oko 80 izvedbi, ugostili brojne programe i umjetnike, obogatili Mostar dobrom umjetnošću, a nadamo se i obradovali publiku.

Novu sezonu 2016/2017 Narodno pozorište Mostar otvara u drugoj polovini septembra premijerom predstave „Mrtve ribe plivaju na leđima“ Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević: ta je predstava prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Vjerujemo da ćemo do kraja godine publiku obradovati novom premijerom po tekstu jednog od trenutno najboljih živućih bosanskohercegovačkih autora Dževada Karahasana, a u pregovorima smo i za nove međunarodne koprodukcije. Osim toga, trenutno je u pripremi i nova monografija Narodnog pozorišta u Mostaru. Nadamo se da ćete nas pratiti i biti s nama i sljedeću sezonu.

tačno.net
Autor/ica 4.7.2016. u 12:41