Konkurs za stipendiju “Lejla Hairlahović-Hušić”

tačno.net
Autor/ica 20.1.2023. u 16:15

Konkurs za stipendiju “Lejla Hairlahović-Hušić”

Muzej ratnog djetinjstva (MRD) raspisuje konkurs za stipendiju “Lejla Hairlahović-Hušić” koja se dodjeljuje jednom godišnje kandidatkinji ili kandidatu u spomen na prerano preminulu istraživačicu MRD-a. Inspirisani Lejlinim uvjerenjem da je obrazovanje temelj društva, stipendiju smo osnovali s ciljem podrške istraživačicama i istraživačima.

Stipendija se dodijeljuje u saradnji sa Fondacijom “Lejla Hairlahović-Hušić”. Vrijednost stipendije za 2023. godinu iznosi 3.000,00 KM i dodjeljuje se jednokratno.

Na konkurs se mogu prijaviti doktorantice i doktoranti državljani Bosne i Hercegovine ili strani državljani koji istražuju na prostoru Bosne i Hercegovine, a koji rade istraživanja iz oblasti antropologije, arheologije, psihologije, pedagogije, historije, sociologije, lingvistike, književnosti, filozofije, historije umjetnosti, prava, politologije i žurnalistike.

Ugovorom će biti precizirano dostavljanje dokaza o realizovanom istraživanju. Utrošak sredstava dodijeljene stipendije neće biti potrebno pravdati.

Odluku o dodjeli stipendije donosi stručni žiri koji imenuje Muzej ratnog djetinjstva.

Svoju prijavu sa naznakom “Prijava za stipendiju Lejla Hairlahović-Hušić” pošaljite do 20. februara 2023. na info@warchildhood.org.

Uz vlastite kontakt podatke, potrebno je priložiti sljedeće:

  • Kratki sažetak/prijedlog istraživačkog projekta za koji biste kao poticaj iskoristili stipendiju (do 3.000 znakova)
  • Profesionalnu biografiju
  • Jednu akademsku preporuku

Stipendija će biti dodijeljena do kraja marta 2023. godine kada će biti objavljeno ime dobitnice ili dobitnika.

Za sve upite možete nam se obratiti na info@warchildhood.org do 15. februara 2023. godine.

Lejla Hairlahović-Hušić je rođena 1983. godine u Cazinu. Diplomirala je engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Tuzli i dobitnica je Srebrene i Bronzane plakete Sveučilišta u Tuzli. 

Postdiplomski studij završila je u Sarajevu u Centru za interdisciplinarne studije, a doktorske studije završava na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu.

Bila je članica Hrvatskog etnološkog društva, istraživačica u Muzeju ratnog djetinjstva i Memorijalnog centra Srebrenica, profesorica engleskog jezika, te saradnica mnogih novinskih agencija.

Radila je u obrazovanju i za obrazovanje koje je bilo njena najveća ljubav.

tačno.net
Autor/ica 20.1.2023. u 16:15