Korčula slavi 72 godine oslobođenja od fašizma

tačno.net
Autor/ica 28.8.2016. u 10:32

Korčula slavi 72 godine oslobođenja od fašizma

Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu’ moto je pod kojim će se u Korčuli od 2. do 13. rujna obilježavati 72. obljetnica oslobođenja otoka od fašizma.

13. rujna 1944. godine jedinice 26. Dalmatinske udarne divizije objavile su da je otok Korčula, nakon trogodišnje okupacije, oslobođen od fašista. U spomen na taj povijesni dan, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule svake godine organizira prigodni program, podsječajući kako je 4998 stanovnika Korčule sudjelovalo u oružanom sukobu s okupatorima, a u borbi za slobodu život je na otoku izgubilo 1065 boraca i civilnih žrtava rata.

Program obilježavanja 72. obljetnice oslobođenja Korčule zbivat će se pod motom ‘Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu’, a započet će 2. rujna na trgu sv. Justine istoimenom tribinom na kojoj će govoriti povjesničar dr.sc.Dragan Markovina, publicist Viktor Ivančić te bosanski teolog, publicist i redovnik Franjevačke provincije Bosne Srebrne, dr.sc. Drago Bojić.

Istom će prigodom, po prvi put u Hrvatskoj, biti predstavljena i iznimno hvaljena knjiga dr. Bojića, ‘Zlato i tamjan – kritički osvrti na politiku i religiju’, objavljena nedavno u izdanju Centra za kritičko mišljenje i portala “Tacno.net”.

Drago Bojić, kao izdanak najčasnije tradicije, nosi i ulogu i usud angažiranog intelektualca, predstavnika sorte koja gotovo da je izumrla. Takav ne može ne biti u sukobu s vlašću; takav ne može ne pružati otpor; takav dovodi u pitanje postojeći poredak i upušta se u radikalnu kritiku stvarnosti; takav je spreman žrtvovati vlastiti komoditet da bi se, svojim glasom, borio za bolje društvo…” – ističe Ivančić u predgovoru knjige.

7.rujna na programu je projekcija filma Fascism Inc. zaključnog dijela trilogije grčkog novinara i Guardianova suradnika,  Arisa Chatzistefanoua , koji propituje povijesne uzroke pojave fašizma i njegovu vezu s kapitalizmom, od Italije 1919. do današnje Grčke.
Ekonomska kriza moguća je bez fašizma, ali fašizam ne može opstati bez ekonomske krize”, tvrdi Chatzistefanou, koji je sva sredstva za snimanje ovog provokativnog filma prikupio donacijama publike.

10. rujna održat će se pak koncert Akademskog harmonikaškog orkestra “Ivan Goran Kovačić”. Jedan je to od najboljih europskih harmonikaških anasambala, ovjenčan u 30 godina postojanja brojnim nagradama na smotrama i gostovanjima u zemlji i inozemstvu, a koji publici nudi sasvim drugačiji doživljaj svog impresivnog instrumenta.

Obilježavanje 72. obljetnice oslobođenja Korčule od fašizma, bit će zaključeno 13. rujna polaganjem vijenaca na spomeniku borcima palim u NOB, na središnjem korčulanskom trgu Plokati.

***
PROGRAM

2. rujna   –  Trg sv. Justine, 19:30h
Tribina pod nazivom ‘Suvremeni antifašizam: uputstvo za upotrebu’
Književnik i novinar Viktor Ivančić, povijesničar dr.sc. Dragan Markovina, bosanski franjevac, teolog i publicist  Drago Bojić
Predstavljanje knjige ‘Zlato i tamjan – kritički osvrti na politiku i religiju’, autora Draga Bojića, franjevca, teologa i publicista

7. rujna – Ljetna pozornica, 20:00h
“Fašizam inc.”  Arisa Chatzistefanoua

10. rujna – Trg sv. Justine, 20:00h
Koncert Akademskog harmonikaškog orkestra “Ivan Goran Kovačić”

13. rujna – Spomenik palim borcima, 18:30h
Polaganje vijenaca borcima palim u NOB

unnamed

tačno.net
Autor/ica 28.8.2016. u 10:32