Kraj sezone u eMTeeM-u 1974

tačno.net
Autor/ica 23.6.2014. u 10:47

Kraj sezone u eMTeeM-u 1974

Na upravo završenim 28. Danima teatra mladih žiri publike najboljom predstavom proglasio je predstavu „Maslinova grana“ koju je režirala Amra Prutina, a u njoj igraju: Anela Bašić, Taida Heljić, Merjema Macić, Amila Zulović, Sanita Bašić, Dejla Kulak, Azra Drljević, Asija Balavac, Ali Kamer Aksoj, Midhad Mašić, Alem Neziri i Faris Smajkić. Predstava je do sada izvedena 45 puta i na slikovit način diže glas protiv podjela u kojima žive mladi ljudi sa jasnom porukom šta žele.

Dani teatra mladih nastali su 1975. godine kao retrospektiva predstava iz prethodne sezone sa žirijem publike koja bira svoju predstavu. Ovaj svojevrsni festival imao je više transformacija i pauza u svom egzistiranju, ali je prošle godine obnovljen i vraćen u svoju izvornu ideju. Dani teatra su istovremeno kraj oficijelne sezone Mostarskog teatra mladih 1974.

Sezona je bila uspješna, tim više što je u njoj počelo obilježavanje 40 godina postojanja teatra, a otvorena je i Memorijalna scena 2532 koja je stvorila pretpostavke za uspješniji rad i predstavljanje predstava i drugih programa.

Opredjeljenje da ovogodišnji Dani teatra mladih imaju ekološko – humanitarni karakter pokazalo se dobrom odlukom. Naime, ulaz za sve predstave bio je jedna prazna plastična boca za djecu, a odrasli su trebali pozvati jedan od humanitarnih brojeva za pomoć nastradalim u poplavama, pokazalo se višestruko korisnim.

Nakon Dana teatra mladih slijede završne pripreme za 39. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike koji se održava od 29. avgusta do 4. septembra 2014. godine i u okviru kojeg će biti održane završne manifestacije obilježavanja eMTeeM – ovog jubileja.

tačno.net
Autor/ica 23.6.2014. u 10:47