Kultura za 5 – Požega

tačno.net
Autor/ica 23.11.2015. u 17:22

Kultura za 5 – Požega

Predavanje peticije, sa više od 2000 potpisa, predsedniku Opštine Požega, kojom se izražava podrška radu Kulturnog centra Požega na čelu sa direktorkom Slađanom Petrović Varagić

U utorak, 24. novembra 2015. godine u 12.30 h, predstavnici neformalne grupe „Kultura za 5 – Požega“ će na pisarnici Opštinske uprave Opštine Požega predati potpisanu peticiju, kojom se izražava podrška radu Kulturnog centra Požega na čelu sa direktorkom Slađanom Petrović Varagić.

Podsećamo, da je Slađani Petrović Varagić od strane novopostavljanog predsednika Opštine Požega Milana Božića, zatražena ostavka, na osnovu „krajnje paušalne i nekompetentne ocene njenog rada”, kako je to navelo i Ministarstvo kulture i informisanja RS. Nakon, odbijanja podnošenja ostavke, u cilju zaštite struke od političkog uticaja, podršku direktorki ukazala je stručna i šira javnost, kao i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije, AICA – Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, istaknuti umetnici, kao i Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Slađana Petrović Varagić je kao nestranačka ličnost, imenovana za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Požega 2009. godine, nakon čega je birana na konkursima za direktora ove ustanove i mandat joj traje do juna 2018. godine. Stručnošću, zalaganjem i profesionalnim odnosom, Slađana Petrović Varagić učinila je da se Kulturni centar Požega izdvoji svojim programskim sadržajima iznad lokalnih okvira i da Požega postane prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije.

Neformalna grupa građana i umetnika iz Požege pod nazivom „Kultura za 5 – Požega“ je pokrenula potpisivanje peticije, tokom otvaranja izložbe „Umetničko delo u doba tehničke remedijacije“ u Gradskoj galeriji Požega, 13. novembra 2015. godine, a potom i potpisivanje on-line peticije.

Za deset dana, peticiju je potpisalo 2110 građana, umetnika i kulturnih radnika iz  Požege, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica, Čačka, Kosjerića, Arilja i drugih mesta (1113 prikupljenih potpisa i 997 on-line potpisa).

Peticija će biti predata predsedniku Opštine Požega g-dinu Milanu Božiću i predsedniku Skupštine Opštine Požega g-dinu Dejanu Jovanoviću.

Kultura za 5 – Požega

www.facebook.com/kulturaza5

tačno.net
Autor/ica 23.11.2015. u 17:22