KULTURNI MOST ISTOKA I ZAPADA

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 16.10.2018. u 13:25

KULTURNI MOST ISTOKA I ZAPADA

Foto: F. Konjhodžić

U mjestu Dramen otvorena izložba crteža bosanskohercegovačkog akademskog slikara Džeke Hodžića

Sinoć je u mjestu Dramen otvorena izložba crteža bosanskohercegovačkog akademskog slikara Džeke Hodžića. Izložbu je otvorila Jasmina Kemura, profesorica historije umjetnosti, a u ime domaćina Dramen komune, vođa projekta «Proširena Europa» Refka Kovač.

Ovom prilikom, Hodžić se ovdašnjoj publici predstavio serijom crteža iz ciklusa «Počitelj».

– Ciklus crteža Počitelj nastaje od 2000. god kada sam u ruševinama u halvatu u ovom mjestu  pronašao evidencione kartone učesnika kolonije od njenog nastanka 1964. god. pa sve do spaljivanja i pljačke tokom posljednjeg rata. Sagorjeli i satruhli kartoni su mi poslužili da na njima, poslije mukotrpnog čišćenja, isušivanja i prepariranja regeneriram, produžim im život i dam novo značenje. Pored dokumentarnih vrijednosti ti kartoni su dobili novu estetsku vrijednost. Umjesto da na policama ostaju složeni, što im je bila namjena, sada u novom ruhu obilaze muzeje, galerije i biblioteke po cijelom svijetu. Nastali su na original kartonima 20 x 24. Zagorjeli i pocijepani dijelovi su zadržali onakav izgled kao kada su nađeni. O crtežima je napisano više kritika i eseja.

Izlagani su u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Egiptu, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, Luxembourgu, C. Gori… Neki od njih se već nalaze u više kolekcija po cijelom svijetu. Pored one umjetničke i estetske vrijednosti, ovi crteži nose i važnu poruku i opomenu protiv detrukcije društva i ratnih razaranja, kaže Džeko Hodžić o ovom svom ciklusu crteža.

Izložbu je otvorila Jasmina Kemura, profesorica istorije umjetnosti – Foto: F. Konjhodžić

Inače, u najavama i katalozima višekulturalne manifestacije «Proširena Europa» u općini Dramen i regiji Buskerud, Hodžić je najavljen kao internacionalno afirmisan umjetnik koji istražuje niz ozbiljnih socijalnih tema. Konkretno, on se bavi bosanskom istorijom i simbolikom i temama rata, razaranja i ljudskih patnji. Umjetnik se kroz svoje radove pokušava suprotstaviti zaboravu. Najvažnije je da njegovi radovi šire optimizam i toplinu, iako tretiraju ozbiljne i teške teme. Izložba traje do 20. septembra, a može se pogledati u foajeu biblioteke u Drammenu.

Višekulturalni projekat, odnosno festival kulture «Proširena Europa» se odvija svake godine u regiji Buskerud, u komunama Dramen, Lier i Nedre Eiken.

Kako je informisala Refka Kovač, rukovodilac ovoga projekta, ova manifestacija traje već osam godina. Festival «Proširena Europa» ima za cilj da norveškim kulturnim konzumentima približiti kulturu istočne Evrope, dovodeći afirmisane umjetnike i stvaraoce iz tih zemalja, ali i one koji su porijeklom iz zemalja tzv. istočne Evrope, ali žive i stvaraju u Norveškoj. Time se stvara svojevrsni most među kulturama i afirmišu se kulture koje su manje poznate u ovoj  sjevernoj zemlji.

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 16.10.2018. u 13:25