Kulturni program “Ljeto 2013. na Ognjištu Herzegovina Lodges”

tačno.net
Autor/ica 2.7.2013. u 08:43

Kulturni program “Ljeto 2013. na Ognjištu Herzegovina Lodges”

Kao i prijašnjih godina želimo vam i ove godine ponuditi nekoliko kulturnih programa na Ognjištu Herzegovina Lodges. Izuzetno smo sretni i ponosni što nam u goste dolaze zaista velika imena iz regije, kao i iz Belgije i Holandije. U susret ljetu koje puno obećava! Nadamo se da Vas vidimo na našem Ognjištu i sa svim nama dragim gostima.

Latif Mocević: Koncert

Subota 6 juli

U subotu ćemo ugostiti mladog bosanskohercegovačkog kantautora Latifa Mocević koji je u februaru ove godine objavio svoj prvi samostalni singl „Sanjao sam te” i nastavlja sa pripremama za prvi album.

 

 

Mila Turajlić: film Cinema Komunisto

Petak 12 ili subota 13 juli

Sa posebnim zadovoljstvom ćemo na Ognjištu Herzegovina Lodges ugostiti gospođu Milu Turajlić. Ona je diplomirala na “London School of Economics” u oblasti politike i međunarodnih odnosa, kao i na Odseku za filmsku i televizijsku produkciju. Tokom studija osnovala je nevladinu organizaciju koja je studente na Beogradskom univerzitetu podučavala debatama, učestvovala je na brojnim debatnim sesijama. Politička realnost post-revolucionarne Srbije okrenula ju je ka pravljenju filmova u uverenju da će umetnost uvek biti subverzivnija od politike.

‘★★★★’ – THE TIMES

‘Cinema Komunisto je jedna od najbolje istraženih i najelegantnije sklopljenih hronika prohujale ere ikada vidjenih na filmu – obavezno štivo svih zaljubljenika u film.’ SCREEN COMMENT

‘…zadivljujuće gradi priču o istoriji Jugoslavije kroz njenu kinematografiju.’ SCREEN INTERNATIONAL

 ‘Jugoslavije više nema, ali priča o njoj i dalje postoji. Ko će je ispričati? Turajlićeva, svojim predivnim filmom, započinje debatu.’ CAPITAL NEW YORK

 

 

 

Džemal Sokolović: Film “I bi svjetlost”

Subota 27 juli

Profesor Sokolović, rođeni Konjičanin, živi  i radi na Univerzitetu u Bergenu, Institutu za komparativnu politiku i Rokkan centru za socijalne studije. U međuvremenu je bio gostujući profesor na univerzitetima u Ljubljani, Heidelbergu i Grazu. Prije rata u Bosni je bio redovni profesor na Univerzitetu u Sarajevu.

Film “And there was Light ” snimljen kao dio projekta “Istraživanje za dobrim i korak dalje ka pomirenju”. Rat nije samo vrijeme zločina, nego i dobrih dijela običnih ljudi.

 

Željko Ivanković: Vareške priče

Nedjelja – 31 juli

Sa uglednim bosanskohercegovačkim kjiževnikom razgovaramo ne samo o ovoj veoma zapaženoj knjizi priča nego i o drugim temama: njegovim pjesmama i romanima, nedavnom izdanju odabranih djela, kao i o trenutnoj situaciji u Bosni I Hercegovini.

Moderatori: Goran Sarić I Enver Kazaz

 

Predrag Lucić: novinar i pjesnik

Pocetak avgusta – tacan datum slijedi

 

O legendi hrvatskog i ex-Yu novinarstva i satire zaista nije potrebno trošiti riječi. Utemeljitelj legendarnog splitskog tjednika Feral tribune, jedan iz legendarnog trojca ViVLudež (Ivanković-Dežulović-Lucić), “udarne trojke” satiričkog i nepotkupljivog novinarstva na prostorima bivše država, (ni) Lucić ni danas ne posustaje. Svojim tekstovima je, na sreću i radost brojnih čitatelja i poštovalaca, sve prisutniji u Bosni I Hercegovinii. Čast nam je što njega, ali i ostale goste Herzegovina lodges, ovog ljeta možemo ugostiti na našem lijepom Ognjištu.

 

 

Goran Sarić: promocija nove knjige

Izmedju 8 i 12 avgusta

 

 

Ugledna izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva objavljuje knjigu kolumni “Praški šamar”. To su tekstovi koje je ovaj autor godinama objavljivao, na internet-stranicama Monet, Pincom, E-novine I Tacno.net. U njima je Sarić, uz ostale teme, često analizirao ekonomske i političke prilike u BiH, Holandiji i svijetu.

U knjizi se nalazi I jedan broj putopisa, te intervjua sa holandskim političatima i uglednim piscima čije je knjige Goran prevodio: Jan Marijnissenom, Bertom Bakkerom, Kader Abdolahom, Arnonom Grunbergom, Geert Makom…

 

 

Ivo van der Velden, fotograaf: izložba “Lica”

Početak avgusta: datum otvaranja izložbe slijedi

 

 

Holandski fotograf: specijalnost su mu Lica i pejsaži. Tokom svog boravka u Bosni I Hercegovini pripremiti će fotografije za izložbu “Hercegovačka lica”, a u Herzegovina lodges će nam pokazati svoje holandske radove.  www.ivovandervelden.nl

 

 

Režiserski duo: Jessica Woodworth & Peter Brosens:

gosti (i) Sarajevskog filmfestivala (SFF) prikazaće nam jedan od njihovih filmova:

 Khadak of Altiplano of The Fifth Season

Između 12. i 16. avgusta

2007 su Amerikanka Jessica en Belgijanac Brosens na festivalu u Veneciji za film Khadak dobili Zlatnu Palmu, i to u kategoriji mladih, talelntovanih režisera. Mnogi filmki kritičari smatraju njihov film Altiplano jednim od najboljih filmova Belgije u posljednje vrijeme. Zbog svojih filmova putuju s kraja na kraj svijeta I snimaju ih nekad čak i po dvije godine.

Peter B.: “Ako želiš napraviti film o kulturi koja nije tvoja, jako je bitno pokušati što dublje prionići pošo, ako to već želimo napraviti, onda snosimo i veliku odgovornost za taj čin.

http://www.humo.be/tv-tips/59408/film-altiplano

 

Abdelkader Benali: Glas moje majke – promocija knjige

Petak 23 avgust

Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva upravo je, u prevodu Gorana Sarića, objavila ovaj roman ovog poznatog holandskog pisca marokanskih korijena. Benali već od svoje četvrte godine živi u Holandiji. Osim što je veoma uspješan pisac, Benali je u Zemlji Lala i Kanala poznat i kao novinar, tv-komentator, te ratni dopisnik. Veoma živa i aktivna javna ličnost.

“Glas moje majke” je veoma potresna priča o porodici, korijenima, nastojanju da se izađe iz očeve sjene. Jeda od najljepših romana posljednjih godina na holandskom jeziku.

 

tačno.net
Autor/ica 2.7.2013. u 08:43