Ljepota raznolikosti

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 21.3.2017. u 13:45

Ljepota raznolikosti

Bilješka uz koncert na tradicionalnom festivalu crkvene muzike u Oslu

Da raznolikost može biti samo doprinos kvaliteti stvaralaštva, moglo se uvjeriti na koncertu u Oslu, održanom u katedrali u Oslu, pod nazivom «Bal-Kan: med i krv». Koncert je održan u sklopu tekućeg Tradicionalnog internacionalnog festivala Crkvene muzike u Oslu, 2017!

Pred punom dvoranom u katedrali, nastupili su zajedno muzičari i solisti i prisutnima podarili nezaobravan doživljaj muzike sa naših područja. Ovom prilikom su nastupili Amira Medunjanin, Bosna i Hercegovina, Stoimenka Outchikova-Nedialkova, Bugarska, Gürsoy Dinçer, Turska, Katerina Popodopulou, Grčka  i  Tcha Limberger, vokal i violinist, Mađarska/Rumunija. Prateći orkestar je bio sastavljen od gostiju, eminentnih muzičara sa područja Balkana, a predvodio ga je dirgent Jordi Savall, katalonski Španac, muzičar izuzetne karijere, dobitnik Grami nagrade,  a istovremeno je EU ambasdor za interkulturalni dijalog, te član UNESCOva programa ambasadori dobre volje! Orkestar kojim on rukovodi, Hesperion XXI, bio je dopunjen muzičarima sa našeg područja koje je predvodio prva frula Balkana Bora Dugić.

koncert2

Cijeli koncert je bio zamišljen i realizovan kao izlet do fascinirajuće tradicionalne muzike sa «Ćoška Evrope» , poznatog  pod nazivom Balkan, područja sa različitim narodima, jezikom, melodijama i ornamentima.

Ovo mjesto u svijetu, koje se nalazi u jugoistočnoj Evropi, između istoka i zapada, u svim vremenima je bilo sastajalište slavena, cigana i turaka, evropejaca i azijata, muslimana i kršćana. I bez obzira na snažne pojedinačne identitete, ovdje su kulture utjecale jedna na drugu i stvarali historiju punu strastvene muzike i snažnih tekstova.

Koncert je izveden uz učcešće muzičara iz četrnaest zemalja na instrumentima karakterističnim za ovo područje, a preovladavale su tradicionalne melodije, određene prema različitim godišnjim dobima i ritualima koji idu uz to. Koncert se izvodio sa šest povezanih  dijelova: stvaranje –  proljeće, ljeto, jesen, zima i pomirenje. Cijela produkcija je nosila naziv BAL (od turske riječi – med) KAN – krv. U konačnici, kao rezultat svega dobili smo uspješan koncert sa lijepom muzikom i snažnim emocijama. Cijeli projekat koncerta, na koncu je  prisutna publika nagradila burnim aplauzom i izlaskom muzičara i izvođača na bis, što je dokaz sam po sebi za izuzetan kvalitet.

koncert1

Tako se, još jednom, pokazalo i dokazalo da su različitosti neizmjermo bogatstvo, koje može biti samo vrlina a ne mahana, kako nas pokušavaju ubijediti suvremeni promotori nacionalističkih ideologija.

Na kraju valja zabilježiti i to da Tradicionalni internacionalni festival crkvene muzike egzistira od 2000 godine i da je svaki put, na neki način, veliko okupljalište vrhunskih muzičara, koji svojim  nastupima dokazuju da muzika ne poznaje granice! Festival redovno dobija velike pohvale i visoke ocjene od ovdašnjih kritičara, koji se slažu da je postao «arena» za kvalitetnu muziku na impozantnom nivou!

Taj nivo se uspjeva održati svih ovih godina u nesmanjenom intenzitetu a redovno učestvuju eminentni evropski muzčari. Ove godine festival je održan pod visokim pokroviteljstvom  krunske princeze Mette-Marit (nasljednica kraljice)!

Za tacno.net: Fahro Konjhodžić

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 21.3.2017. u 13:45