Ljubitelji opere iz malog bh. grada Gračanice organizuju “Operski maraton”

tačno.net
Autor/ica 12.1.2014. u 11:02

Ljubitelji opere iz malog bh. grada Gračanice organizuju “Operski maraton”

GRAČANICA – U vrijeme kada je novokomponovana muzika i svakojaki šund sve više popularan kako među starijom tako i mlađom publikom, u malom gradu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine vlada veliki interes za, ni manje ni više, nego operu.

Učenici gračaničke gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić” već nekoliko godina pokušavaju oživjeti ljubav prema klasičnoj muzici i velikim kompozitorima koji su iza sebe ostavili vrhunska operska djela.

Šezdesetak putnika, među kojima i više od 50 gračaničkih gimnazijalaca, kreće na pravo zimsko putovanje nazvano “Operski maraton”.

Oni će u šest dana, putujući kroz pet evropskih metropola, pogledati pet vrhunskih djela. U Beču će pogledati “Don Giovanni”, “Labudovo jezero” u Bratislavi, “Veselu udovicu” u Drezdenu, “Nabucco” u Pragu i “Boeme” u Budimpešti.

Profesor njemačkog jezika u gimnaziji “Dr. Mustafa Kamarić” koji ujedno vodi sekciju “Klub ljubitelja opera” Jasmin Mujkić kazao je za Anadolu Agency (AA) da su gimnazijalci iz Gračanice ranije gledali opere u Zagrebu, Beču, Beogradu, Manhaimu, Budimpešti, Novom Sadu, Pragu…

“U Sarajevu se prije pet-šest godina prikazivao “Slijepi miš” Johanna Straussa, 20-tak nas je otišlo pogledati tu operu i to je bila velika senzacija i oduševljenje”, počeo je Mujkić priču o ljubiteljima opera u ovom malom bh. gradu.

Kako kaže, prije tri godine su otišli do Praga i gledali Volfgang Amadeus Mocartovog “Don Giovanni”.

“Sada se širi repertoar, tako da smo odlučili pokušati s ozbiljnijim putovanjem i da sada organizujemo ‘Operski maraton’”, pojasnio je Mujkić.

Prema njegovim riječima, interes za operu i putovanja progresivno raste.

“Mi krećemo sutra, a prvo odredište je Beč. Sljedeći dan je Bratislava, gdje ćemo gledati vjerovatno najljepši balet koji postoji ‘Labudovo jezero'”, pojasnio je Mujkić plan putovanja.

Kako kaže, iz Bratislave putuju za Drezden, gdje će pogledati vrhunsku operetu “Vesela udovica”, nakon toga će u Pragu pogledati “Nabucco”, a nakon toga slijedi Budimpešta i “Boemi”.

“Znači, zastupljena su vjerovatno tri najveća kompozitora opera, jedan balet i vrhunska opereta”, pojasnio je Mujkić.

Govoreći o muzici, Mujkić ističe da je ona oduvijek imala odgojne sposobnosti i to je poznato još iz grčkog perioda.

“Muzika može formirati karakter tako da je, kada je opera u pitanju, šteta neiskoristiti toliku energiju koja je nakupljena u svim pojedinačnim operama. Tu su veliki genijalci žrtvovali svoje živote da bi ispoljili energiju koju mi iz nekih nepoznatih razloga dopuštamo da ispari”, pojasnio je profesor.

Kako kaže, opera nije “vrištanje” kao što većina smatra.

“To je nešto najljepše što postoji, što je ljudski duh uspio da ostvari”, istakao je Mujkić.

Govoreći o novokomponovanoj muzici, Mujkić kaže da i ona spada u ljudsko ostvarenje. Ne postoji nikakav razlog da se ona isključuje. Ne bih volio da bilo ko moje kolege i učenike posmatra pod nekom lupom.

Prema njegovim riječima, postoje trenuci kada čovjek želi poslušati lijepu narodnu pjesmu, a već sljedeći trenutak može se poslušati “Vesela udovica”.

“Recimo, u ‘Carmen’ je sve to narodno samo je na malo drugačiji umjetnički način obrađeno i tu treba umjetnički glas da to otpjeva”, pojasnio je Mujkić.

Gračanica i njena omladina na ovaj način potvrđuje da je “klasika ipak besmrtna!”.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 12.1.2014. u 11:02