LJUBOVIĆEVE TAJNE

Gradimir Gojer
Autor/ica 22.5.2019. u 14:00

LJUBOVIĆEVE TAJNE

Ibrahim Ljubović, „Sjećanja“, izložba u Muzeju Sarajeva

Muzej Sarajeva priredio je ljubiteljima umjetnosti u gradu na Miljacki istinsku svetkovinu.

Nakon dugo vremena, svi mi koji smo bili suvremenicima stvaralaštva jednog od najvećih slikara naših prostora, Ibrahima Ljubovića, dobili smo prigodu da se na komornoj postavci Ljubovićevih radova ponovo susretnemo sa umjetnošću, koja svakim svojim dijelom otkriva nove velove tajni, koje je ovaj osebujni slikar donosio kao dio svoga unutarnjeg tvoračkoga vibrata.

Izložba koju je vrijedna ekipa sakupljena oko ovog projekta uskrsavanja slikarske genijalnosti Ibrahima Ljubovića, predvođena kustosicom Ivanom Udovičić, ostvarila je jedinstven umjetnički poduhvat ne samo za Sarajevo. Jer, sakupiti bar djelić ovih umjetničkih biljurnih čudestava iz različitih zbirki, od onih koja pripadaju privatnim zbirkama, do dijelova kolekcija naših značajnih i prestižnih kulturnih vrela, je antejski akt, prožet čudesnom energijom njegovih tvoraca. Skup t a j n i, koje je Ljubović za svoga kratkoga života rasuo ovim našim nemirnim i za stvaraoce nezahvalnim svijetom je, ustvari, golema apoteoza ljepoti. Jer, od skica i crteža do fenomenalnih slika ovoga vulkana poetičnosti na slikarski način, traje polifonija ljeposti, jedan stvarno nestvarni svijet u kojem je obitovao i bio mu posvećen do kraja veliki Ibrahim Ljubović.

Sjećanje na njegovo stvaralaštvo je civilizacijska okomica.

A bude li pameti da konačno svjetlo dana ugleda Ljubovićeva monografija, iznimno seriozno pripremljena od vrijednih stvaralaca galerije Paleta, bio bi to stvarno odužen dug velikanu sarajevskog, bh. i jugoslavenskog slikarstva…

Gradimir Gojer
Autor/ica 22.5.2019. u 14:00