Lucija Romanova, hrvatska umetnica u Institutu za umetničku igru u Beogradu

Institut za umetničku igru
Autor/ica 5.10.2020. u 09:24

Lucija Romanova, hrvatska umetnica u Institutu za umetničku igru u Beogradu

Foto: arhiva Instituta za umetničku igru

Institut za umetničku igru iz Beograda ugostiće još jednu prestižnu umetnicu Luciju Romanovu, hrvatsku igračicu i koreografkinju koja će započeti seriju gostujućih predavanja iz savremene igre i kompozicije u saradnji s Ognjenom Vučinićem.

Diplomirala je na prestižnoj Akademiji za igru i pozorište u Amsterdamu (Academy for Dance and Theatre Amsterdam), nakon čega se seli u London gde započinje svoju profesionalnu igračku i koreografsku karijeru.

Usavršavala se i igrala u najpoznatijim savremenim kompanijama Peeping Tom, Gecko Theater, Jasmin Vardimon Company, Batsheva Dance Company, Jan Fabre, Milan Tomasik, Ultima Vez, Club Guy & Roni, William Forsythe i dr.

O Lucijinom radu Ilijana Lončar kaže: “Lucija voli stvoriti dinamičnu atmosferu u studiju. Atmosferu u kojoj možemo proširiti granice fizičke snage i izdržljivosti. Cilj nam je prvo artikulisati telo i razdeliti ga u mikro delove pre nego što možemo, celi, skupiti u jednu homogenu masu energiju. Kada artikulišemo i otpustimo naše umove i telo, dobijamo slobodu za obnovu i reprogramiranje telesnog sastava. Gradimo se ispočetka. Novo uređenje misli i nova artikulacija kretanja daje nam izbor u pokretu i ponovno uspostavljeno telo. Telo je u ovom trenutku spremno da nauči i istraži niz koreografisanih fraza koje su utemeljene na ovoj praksi. Želimo da stvorimo osećaj u sebi gde smo nepokorivi, što i jesmo. Kako biti sve i ništa u isto vreme?

Lucija, kada se uče zadane sekvence, uvek želi pobeći od kopiranja oblika i forme pokreta i nastoji da se fokusira na doživljavanje i proživljavanje pokreta u trenutku. Bitno je ostati otvoren i znatiželjan.”

U Institutu za umetničku igru boraviće od 5. do 23. oktobra ove godine.

Institut za umetničku igru
Autor/ica 5.10.2020. u 09:24