MAESTRO: INVENTURA

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.6.2016. u 10:57

MAESTRO: INVENTURA

Foto: Feđa Krvavac, klix.ba

Đelo Jusić „Trideset pjesama“ i „Sto originalnih pjesama“, nakladnici: Hrvatsko društvo skladatelja/Cantus d.o.o. i Croatia records, 2015. i 2016.

 

Hrvatsko društvo skladatelja i glazbeni časopis Cantus nakon reperezentativnih izdanja Đorđa Novkovića, Nikice Kalođere i Arsena Dedića posvetili su pozornost najrenesansnijem od svih hrvatskih skladatelja, stvarnom mediteranskom Mocartu, Đeli Jusiću, po mnogim elementima zaštitnom znaku drevnog grada podno Srđa. Zanimljivo je da je u 2015. godini umijećem urednika ovoga serijala, Rajka Dujmića, Nene Ninčevića i Zrinka Tutića štampana knjga – notopis sa trideset, po uredničkom izboru, najznačajnijih kompozicija koje je skladao najznačajniji kompozitor Dubrovnika poslije velikog Sorkočevića.

Dalmatinski lero; Dobro jutro, Margareta; In vino veritas; Jedan dan; Kad zazvone dubrovačka zvona; Kada jednom budeš sama; Katarinčice; Kišobran za dvoje; Lijepa naša Hrvatska; Luda mladost; Lula starog kapetana; Lutkica na dar; Moja Ane broji dane; Na stradunu kuća stara; Noćna muzika (La musica di note), sve hit do hita, jesu pjesme koje su obilježile drugi dio dvadesetog stoljeća na južnoslavenskim prostorima mnogo širim od same Jugoslavije…

Za Jusićevu glazbu bili su zainteresirani ponajbolji pisci tekstova, poput velikog hrvatskog pjesnika, Luke Paljetka, Drage Britvića, Stjepe Stražičića, Željka Sabola… Međutim, interesantno je da je za mnoge svoje kompozicije, pogotovo iz perioda jednog od najznačajnijih glazbenih sastava Jugoslavije, poglavito u Hrvatskoj, Dubrovačkih trubadura, sam Jusić, ako ne pisao, onda bitno prilagođavao poetske tekstove… Izbor od trideset zabavnih melodija Đele Jusića u ovom notopisu i prigodnom CD-u koji ga prati je istodobno mala retrospektiva najznačajnijih interpretatora Jusićeve glazbe. Uz Dubrovačke trubadure susrećemo u ovom odabiru interpretacije dubrovačkog dueta Buco i Srđan, Tereze Kesovije, Ibrice Jusića, Mile Hrnića, ali i klape Ragusa i originalnog ansambla koji je, uz Dubrovačke trubadure zadužbinsko djelo dubrovačkog Mocarta – Mali raspjevani Dubrovnik!

Već u ovom izboru pokazuje se širina skladateljskih smjeranja Đela Jusića. Uz klapske pjesme, pjesme pisane specijalno za ansambl Mali raspjevani Dubrovnik, tu su i kompozicije za pojedine istaknute pjevače toga vremena.

Zanimljivo je konstatirati da ova knjiga i CD koji je prati otkrivaju ne samo poznato glazbeno lice Đele Jusića, već u foto materijalu i neke potpuno nepoznate detalje iz skladateljevog opusa.

Ova zanimljiva knjiga prvi put, poslije monografskog djela Gospar Gradimira Gojera, donosi upotpunjen spisak svih žanrova i djela raznoslojnog skladateljskog smjeranja Đele Jusića. Tu su djela orkestralne glazbe, vokalno-instrumentalne, oratorija, scenske glazbe i to: mjuziklova, orkestralnih svita, glazbe za balete, preko najbrojnijeg dijela opusa zabavnih melodija do najserioznijih kompozicija, na primjer za gitaru i orkestar i fagot i orkestar, pa sve do opere (Mjesečina endeluske noći). U popisu ostvarenja maestra Jusića je čak osamdeset LP-a i trideset CD-a, koje su producirale glasovite kuće Jugoton, Croatia records, Columbia, CBS, Parlaphonem, Electrola supraphone, Ensemble electronica…

Treba naglasiti da u ovoj inventuri gosparu Jusiću pripada više od hiljadu skladbi, koje su mu donijele brojne nagrade i priznanja: Zlatno sidro HTV-a, Nagrada Ivan Zajc, Nagrada međunarodnog filmskog festivala u Rovinju, Porin, Zlatna arena filmskog festivala u Puli, Nagrada za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije, Odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Nagrada za najbolju originalnu glazbu na Internacionalnom lutkarskom festivalu u Subotici.  Đelo Jusić je, a i to donose anali u ovoj knjizi, u povodu četrdesete obljetnice svog skladateljskog djelovanja dobio Ruku sv. Vlaha, u rodnom gradu, a 2013. godine proglašen je počasnim građaninom grada Sarajeva, da bi mu 2015. bilo dodjeljeno originalno priznanje Mimar mira u Mostaru, za predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom vremenu.

Neposredno nakon izdanja, za koje je nadahnut predgovor napisao Luko Paljetak, sa završnom rečenicom:„… Neka ove pjesme sve ljude prožmu onom srećom kojom su i same prožete. To hoće Đelo i ništa drugo.“ Croatia records plasira na diskografsko tržište pet CD-ova, pod jedinstvenim naslovom: Đelo Jusić –  100 originalnih pjesama.

Blagorodna, uspješna akcija nakladnika iz Hrvatske samo je dio mogućih valorizacija renesansnog duha Jusićevog glasovira, gitare, mandoline, iniciranog skladateljskim krasnopisom, unijela u riznicu južnoslavenske kulture.

Izbor kompozicija pokazuje da je Đelo Jusić najznačajniji mediteranski kompozitor, te da mu se tek u pojedinim žanrovima, na neki način približavaju Mikis Teodorakis i Zdenko Runjić… Pokazuju, zapravo, koliko je nelogično lijena i potpuno inferiorna ukupna nakladnička djelatnost kada je u pitanju ovaj, skladateljskim idejama i moćnim refleksom u odnosu na mediteranski ambijent, potentni stvaralac!

Nakon ova dva izdanja, a skromno primjećujem, i knjige Gospar, promatranje djela Đele Jusića mora pripasti muzikološkim institutima pri našim glazbenim univerzama, a zašto ne kazati i širom otvorenim dverima neke od akademija znanosti i umjetnosti?!

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.6.2016. u 10:57