MAGNETIČNI SVIJET SAMOKOVLIJINE REALNOSTI

Gradimir Gojer
Autor/ica 9.4.2019. u 10:24

MAGNETIČNI SVIJET SAMOKOVLIJINE REALNOSTI

Foto: PEN

Isak Samokovlija „Priče“, Mala biblioteka Art Rabic, Sarajevo, 2019.

Bosanskohercegovački židovi, inače Sefardi, dali su svojoj novoj domovini, Bosni i Hercegovini niz istaknutih ličnosti u različitim oblastima života. Jedan od najznačajninjih bh. pripovjedača  je svakako Isak Samokovlija, vezan za Goražde, ali dominantno i prvenstveno za Sarajevo, njegove mahale i sokake, svoje sunarodnjake koji su grad podno Trebevića ne prihvatili nego, naprosto, prigrlili. O tome je u svojim pričama Samokovlija pripovjedao iznimno nadahnuto donoseći pred čitatelje svijet koji je skoro pa iščezao, ali nam je po svojoj ljudskosti i nevjerojatnoj toplini blizak u mjeri gotovo stoprocentne identifikacije. Upravo po dubinskoj ljudskoj osi oko koje Samokovlija ispreda bisere svoje pripovjedne realnosti.

Bio je majstor da likovima svoje poetične proze udahne toliko realnosti da sve pomalo djeluje začudno, kao da se rastvaraju neki kovčezi sa prašnjavih rafova u kojima traje stari svijet iz mahala, sa ćepenaka, svijet nevjerojatne realnosti, magnetičan, koji nas veže i koji nam ne dâ da se lako okanimo čitanja i svih užitaka koje nam ono donosi.

Nobelovac Ivo Andrić o Samokovliji govori biranim otmjenim tonom: Njegovo pripovedačko delo, jasno, jednostavno i živo i lepo u svojoj jednostavnosti, govoriće čitaocu, samo za sebe i o sebi

Majstorluk Samokovlijine pripovjednosti ponajbolje ocrtavaju pojmovi živo i lepo.

Odluka Art Rabica da objavi ponovno Samokovlijin pripovjedni opus draguljno je vrijedna.

Jer, ne smijemo zaboravljati bisere bh. književnosti, a Samokovlijino djelo to uistinu jeste.

I jedna itekako važna činjenica vezana za ovu knjigu: sjajna likovna i grafička oprema Dragana S. Stefanovića.
Knjiga je užitak za čitanje, ali i lijepa za vidjeti u svakom bh. domu!

Gradimir Gojer
Autor/ica 9.4.2019. u 10:24