“MALI MI JE OVAJ GROB“ DINE MUSTAFIĆA U SUBOTU PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

tačno.net
Autor/ica 30.4.2014. u 13:18

“MALI MI JE OVAJ GROB“ DINE MUSTAFIĆA U SUBOTU PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

U okviru programa Modul Memorije Festivala MESS, u subotu 03. maja, 2014. u Kamernom teatru 55 u 20 sati prvi put pred sarajevskom publikom bit će izvedena predstava Dine Mustafića “Mali mi je ovaj grob“ prema tekstu Biljane Srbljanović. Priča o sarajevskom atentatu i implikacijama tog čina na opštem i ličnom planu, sa fokusom na značaju borbe za slobodu, revolucije, mladosti realizovana je u koprodukciji Hartefakt fonda, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, kazališta Ulises sa Briona i “Testament filma” iz Beograda. Reprize se igraju u nedjelju 04. i u ponedjeljak 05. maja, 2014. U glumačkoj postavi su osim sarajevskih glumaca Ermina Brave i Amile Terzimehić i beogradski glumci Svetozar Cvetković, Milan Marić i Marko Janketić.

Dramski tekst Biljane Srbljanović na sceni istražuje historijski prijelomni trenutak čovječanstva, kroz savremenu perspektivu balkanskog usuda koji privezuje za grobove i uspomene, stavlja u poziciju stalnog preispitivanja, situaciju nacionalne dužnosti i nužnosti suprotstavljanja stvarnosti. «Vjerujem da je Kamerni teatar 55 pravi prostor da se u njemu igra predstava koja govori o Sarajevskom atentatu i ponosimo se što smo bili dio ovog projekta», izjavio je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55 podsjetivši da je cijeli proces rada na predstavi počeo upravo u ovoj sarajevskoj teatarskoj kući.

Rad na predstavi za mladu sarajevsku glumicu Amilu Terzimehić, koja igra fiktivni lik djevojke Ljubice, bio je zahtjevan i u njemu je, kako sama kaže bilo i suza i smijeha. «Predstava me natjerala da se zapitam o čemu razmišlja moja generacija, za kakve bi se ideje oni sutra borili i u tom smislu sam radeći ovu predstavu mnogo napredovala i na ličnom i na profesionalnom planu», istakla je Terzimehićeva, hvaleći saradnju sa odličnom glumačkom ekipom. «Predstava je važna za sarajevsku publiku, i vjeruje da možemo u ličnim pričama tih mladih ljudi naći motiv i inspiraciju za naše današnje djelovanje», poručila je Terzimehićeva čiji lik zapravo predstavlja samu autoricu.

Kako je objasnio član glumačkog ansambla, Ermin Bravo, cijela ekipa je prije svega poduzela opsežno istraživanje o svemu što je bilo napisano i dostupno o Sarajevskom atentatu, da bi u jednom trenutku odbacili historijsko i faktografsko jer umjetnost zanima, kako je istakao, ljudska priča. «Da li danas postoji neko ko vjeruje u bilo kakvu ideju da je spreman za nju dati zivot, toliko patiti, trpiti, biti zrtve svih tih okolnosti? to je centralno pitanje koje nameće ova predstava i jako iščekujemo sarajevsku premijeru i siguran sam da će nadmašiti i uspjeh koji je postigla u Beogradu», istakao je Bravo napominjući da je važno o Gavrilu Principu u kontekstu predstave razmišljati da je žrtva, kao i svi mi. Ni terorista, ni heroj. Prema njegovim riječima autorica je uspješno uhvatila sarajevski duh i humor, i specifičnost ovog podneblja i pretočila ga u ovaj dramski tekst koji nosi snažan sarajevski pečat.

Poslije sarajevskih izvedbi, predstavu očekuje dinamičan život u regionu na brojnim festivalima i gostovanjima od Zagreba, Brijuna, hrvatske obale, do Budve, te drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

tačno.net
Autor/ica 30.4.2014. u 13:18