Markovina i Šotrić: Savez za Mostar

tačno.net
Autor/ica 1.3.2014. u 23:41

Markovina i Šotrić: Savez za Mostar

U organizaciji Centra za kritičko mišljenje u prepunoj dvorani hotela Bristol u Mostaru održana je tribina na temu “Ne pitaj se što Europa može uraditi za tebe – pitaj se što ti možeš uraditi za Mostar”.

Gosti večeri bili su prof. dr. Roko Markovina, čovjek koji je svoj život poklonio Gradu na Neretvi i Sergio Šotrić, najpoznatija kapljica Mostarskih kiša – danas kada se grad nalazi u naizgled bezizlaznoj situaciji, došli su pružiti svoju podršku protestima i zajedno s građanima Mostara pokušati iznaći rješenje.

Roko Markovina

Sergio Šotrić

Sergio Šotrić, Amer Bahtijar i Roko Markovina

Roko Markovina na samom početku izlaganja čestitao je Dan nezavisnosti BiH sjećajući se referenduma na kojem je bio prisutan kada je nezavisnost izglasana.  Markovina je izrazio podršku opravdanom socijalnom buntu građana BiH, sugerirajući potrebu ili ideju Saveza za Mostar kao nadstranačke institucije koja bi objedinjavala Mostarce ovdje i širom svijeta. Cilj saveza bi bio međusobna solidarnost te izrada ozbiljnog plana za izlazak grada iz dvodecenijske krize koju su prouzrokovale nacionalističke kleptokratske kvazielite. Markovina je također istaknuo kako je potrebna hitna reindustrijalizacija, otvaranje novih radnih mjesta te ulaganje u obrazovni sustav. Potrebno je oživjeti sve one vrijednosti koje su godinama Mostar činile europskim gradom i duhovnom prijestolnicom regije.

Gotovo dvije hiljade kilometara prešao je Sergio Šotrić,  veliki mostarski pjesnik i muzičar, član Mostarskih kiša, da bi došao u svoj rodni grad podržati sugrađane u protestima. Šotrić je evocirao uspomene iz djetinjstva i mladosti ističući da mu je Mostar omogućio sretno djetinjstvo, obrazovanje, muzičku karijeru te danas uspješno poslovanje u Njemačkoj. Sergio osjeća dug prema gradu Mostaru.

Šotrić je podržao prijedlog prof. Markovine o potencijalnom formiranju Saveza za Mostar ističući kako bi savez trebao objediniti sve Mostarce. On je predložio  formiranje pravnih  grupa koje bi besplatno branile eventualne progone građana koji protestiraju čime bi se građani osjećali sigurniji što bi doprinijelo masovnosti protesta.

Posjetitelji tribine su također aktivno sudjelovali u polemici, dajući sugestije, prijedloge, podržavajući ili osporavajući iznešene ideje kako bi zajedno pokušali doći do rješenja. Jedan od prijedloga bio je i pokretanje individualnih i kolektivnih tužbi protiv političara pred sudovima u BiH pa i međunarodnim,  zbog zloupotrebe vlasti i položaja. Također jedan prijedlog bio je da građani upute zahtjev OHR-u za formiranje Komiteta za normalizaciju stanja u Mostaru po uzoru na Komitet za normalizaciju u Fudbalskom savezu BiH koji je pokrenula UEFA,  a koji se pokazao učinkovitim.

Nino Zelenika kazao je kako su ovakvi skupovi, između ostaloga i kolektivna terapija koja je bila potrebna ljudima, što vodi početku procesa demokratizacije društva.

Tribina je trajala gotovo tri sata, na momente emotivna, ali konstruktivna u dijalogu građana koji vole svoj grad i žele pronaći put za bolju budućnost  – sebi, svojoj djeci i svima koji žive u njemu.

Foto: Predrag Blagovčanin

tačno.net
Autor/ica 1.3.2014. u 23:41