MEKI RITUALI U MUZEJU GRADA BEOGRADA

tačno.net
Autor/ica 5.3.2023. u 11:38

MEKI RITUALI U MUZEJU GRADA BEOGRADA

Foto: Institut za umetničku igru Beograd

U Muzeju grada Beograda (zgrada u Resavskoj ulici), sutra 6. marta biće prikazan showcase Instituta za umetničku igru pod nazivom „Meki Rituali“ s početkom u 18.00 časova.

Radovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija nastali su pod mentorstvom Prof. Dijane Milošević, Prof. dr Snežane Arnautović Stjepanović, Ognjena Vučinića i Doc. Katarine Bućić, a biće izvedeni u formi koreografija, višemedijskih instalacija, video radova, performansa i fotografija. Važan deo ove postavke čini izložba plakata završnih predstava Instituta koji su nastali od njegovog osnivanja 2014. godine.

“Zajednička odrednica radova koji se prikazuju na ovogodišnjem showcase-u je pomalo iznenađujući i suptilan kvalitet mekoće i nežnosti, kojima su suprostavljeni oštrina postavljenih pitanja o smislu stvaranja u okviru nametnutih ograničenja, kako onih koji su nastali kao posledica društvenih  ili onih koji su nastali kao proizvod ličnih ograničenja. Mekoća je odredila i samu formu radova, koja je često promenljiva, gde se performans preliva u video, pozorišna forma se transformiše u performans. Pažljiva koreografija videa inicirana je zvučnim prostorom, zvuk se transformiše u sliku. U našem savremenom trenutku, gde smo svedoci narastajućoj grubosti, konfliktu i često nasilju, potreba da se istražuje prostor novouspostavljene nežnosti govori o moći umetnosti da kreira protivtežu, da osvetli one aspekte naših života koji će nam pomoći da transformišemo taj mrak u novu, pokretačku energiju”, navodi profesorka i osnivačica Dah teatra Dijana Milošević.

Kako dalje objašnjava prof. Milošević, ovi radovi kao da su nastali iz promišljanja značenja koja kreiraju isprepletanje svetlosti i senke.

“U ovom slučaju možemo da kažemo da je senka proizvela potrebu za svetlom koja se očituje u istraživanju mekoće i nežnosti – tela, mišljenja, postupaka. Teme radova se kreću od istraživanja ličnog sigurnog prostora koji proizvodi unutrašnji mir, ženske unutrašnje snage i lepote tela, uživanja u mekoći oblika tela, koje je nekada golo a nekada prekriveno svetlucavim prahom, mekoći bebine kože praćenim ritmom otkucaja srca, istraživanje emocija sigurnosti, sreće, radosti, utehe, izazivajući umirujući, meditativni efekat. U kontrastu sa ovim kvalitetom jesu lični i društveni obredi, rituali, koji pored proizvodnje osećaja mekoće i slobode, izazivaju i unutrašnju buku ili klaustofobiju, osećaj ograničenosti i gubitka, kao u slučaju mera nastalih usled pandemije ili teške pojave krađe beba. Kroz radove se prepliće lično i društveno, nudeći nam jedan novi, drugačiji pogled na vreme u kome živimo.”

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Muzeja grada Beograda, Muzeja savremene umetnosti, Kulturnog centra Beograda, DAH teatra,  Fakulteta za inženjerski menadžment, Nele Antonović i Isajla Marića.

tačno.net
Autor/ica 5.3.2023. u 11:38