Memento mori: NE PIVA KLAPA VIŠE ISPOD VOLTA

Gradimir Gojer
Autor/ica 29.7.2018. u 13:46

Memento mori: NE PIVA KLAPA VIŠE ISPOD VOLTA

Promo foto

na vijest o smrti Olivera Dragojevića

U svome Splitu iz kojega nije htio ići ni kada su splitski lječnici, dajući sve od sebe, jednostavno ostali nemoćni pred opakom hidrom bolesti ispustio je dušu, predajući je anđelima veliki Oliver Dragojević.

Pjevač koji je sa kompozitorom Zdenkom Runjićem i pjesnikom Jakšom Fjamengom godinama bio jedan od zaštitnih znakova dalmatinske i mediteranske kulture, a ne samo muzike.

Oliver Dragojević nije bio samo vrhunski interpret zabavne glazbe, posebice šansone dalmatinskog smjera, on je bio cijeli orkestar u jednoj personi.

Njegov stvaralački opus impresivan je brojnošću, a posebice vrhunskim kvalitetima njegovih maestralnih interpretacija.

U svojim scenski emotivnim nastupima Dragojević je bio neponovljiv, uvijek skroman pri izlasku na scenu, ali nevjerojatno muzički ubjedljiv, nametnuo je specifičan, neponovljivi stil, kojim je živio svaku svoju pjesmu.

Nevjerojatno muzikalan,  prve glazbene korake učinio je na Korčuli, a prvi instrument koji je kao dječak prigrlio bila je mala usna harmonika.

U hrvatsku glazbenu tradiciju biće upisan i kao kantautor, ali ponad svega kao pjevač mega hitova.

Meni osobno i  pri kraju ovozemaljskog življenja zauvijek u uhu ostaje: S ponistre se vidi Šolta / Piva klapa ispod volta…

Nažalost, i ove i sljedećih noći i korčulanske i splitske i brojne druge dalmatinske klape ušutit će. Jer, umro je kralj dalmatinske pjesme.

Otišao je na počinak onaj koji za počinak mario nije kad je pisma bila u pitanju…

Adio čarobnjače damatinske šansone.

Adio Olivere i Bog

Gradimir Gojer
Autor/ica 29.7.2018. u 13:46