MEMENTO MORI
ODLAZAK SARAJEVSKOG GECE KONA

Gradimir Gojer
Autor/ica 24.11.2015. u 10:45

MEMENTO MORI <br data-src= ODLAZAK SARAJEVSKOG GECE KONA" />

Foto: Avaz

(u povodu prerane smrti najboljeg sarajevskog izdavača Taiba Šahinpašića zapisano…)

Već duže vremena na broju koji označava znamenku prezimena Šahinpašić, a imena plemeniti Taib, ne oglašava se ni moj, al’ valjda niti jedan drugi telefonski aparat??!!

Dugo mi spava moj prijatelj, dugo mi spava dragi izdavač, nakladnik, za koga sam poslao tri rukopisa, a on ih expresno objavio!

Dug je sanak pobujmio tamne vjeđe Taiba Šahinpašića dobrog čovjeka, potpuno atipčnog fočaka, europejca, kad je knjiga i knjižarstvo u pitanju.

Nema tome ni dvije godine kako sam sa nerazumnim gradskim vlastima u Sarajevu, a posebice onim u Općini Stari Grad vodio ratove; „da naša Općina ne izgubi najreprezentativniju knjižaru u gradu…“

Naravno onu koju je ukusom, marom i evidentnim europejstvom stvarao i konačno stvorio Tabi Šahinapšić!

Nije išlo, jer je primitivizam u gradu Sarajevo pobjedio ono malo urbaniteta što je ostalo u preostaloj (!!!), a sad već nepostojećoj srednjoj klasi.

Taib Šahinpašić je bio posljednja brana ulasku na velika vrata papirnica (!!!) koje donose profit, a vrlo nevješto glume, i to samo i isključivo naslovom: knjižare !!!

Sarajevski Geca Kon doveo je u Olimpijsko Sarajevo takve europske i azijske pisce, preveo je i kontinuirano izdavao veliko najvećeg Turskog pripovjedača i romansijera, nisi mu bili strani ni engleski klasici, ni srpski i hrvatski suvremenici, u njegovoj knjižari bilo je mjesta za makedonske i slovenačke suvremenike.

Najviše je volio nas Bosance i Hercegovce!

I golema sredstva ulagao u ovdašnje pisce!

Bez ikakvog ekonomskog rezona, al sa strašću!

Otišao je sarajevski Geca Kon, san mu se više ne prekida…

Hvala ti Taibe za sva književna i ljudska druženja, za sva čudestva, knjižarstva, najboljih sajmova knjiga i najčudesnijih sarajevskih knjižara.

Gradimir Gojer
Autor/ica 24.11.2015. u 10:45