Menotijeva opera 29. aprila premijerno u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 08:56

Menotijeva opera 29. aprila premijerno u Sarajevu

Foto: Velija Hasanbegović

Autorski dvojac Aleksandar Nikolić reditelj i Aleksandar Ilić koreograf nakon četiri godine, na poziv Narodnog pozorišta u Sarajevu, ponovo sarađuju sa umetnicima tog teatra, a 29. apila premijerno će publici predstaviti komičnu operu Telefon ili Ljubav u troje, kompozitora Đan Karla Menotija.

Menotijev „Telefon“ je mali dijamant koji nam u 23 minuta daje sve ono što operska publika obožava: baritonsku ariju gneva kao iz najboljih Verdijevih opera, jednu ariju lamenta kao parodiju Donicetijevim lamentima glavnih junakinja, zatim izvanrednu ariju u kojoj sopran demonstrira moć koloratura poput Kraljice noći kod Mocarta i na kraju nežan i strastven ljubavni duet kao iz Pučinijevih opera.

Svi sastojci su tu, međutim sada umesto u 180 minuta komprimovani u samo 23 minuta scenskog roler – kostera. Ipak, „Telefonu“ ništa ne nedostaje, posebno ne sukob dva uzbudljiva lika, kapriciozne sobom opsednute Lusi i zaljubljenog, šarmantnog Bena. Međutim, Menoti je pišući ovo delo 1947. predvideo problem koji je danas mnogo aktuelniji nego pre 75 godina.

Operom diriguje maestro Dario Vučić, a operu izvode Aida Čorbadžić u ulozi Lusi i Marko Kalajanović u ulozi Bena. Ilićevu koreografiju izvodi baletski ansambl Selma Štrbo Arnautović, Sabina Sokolović, Marijana Marić i Til Čmančanin u visoko stilizovanim kostimima Ate Omerbašić.

Možda će za par decenija, kada artificijelna inteligencija pobedi čoveka, kiborzi nastaviti da postavljaju opere koje je napisao čovek, sa onom ljubavlju i opsesijom sa kojom mi postavljamo antičke tragedije starih Grka koji više ne postoje. Možda će oni ovu operu čitati iz drugog ugla – kao prvo herojsko opersko delo u kom je automat trijumfovao nad čovekom, navodi reditelj Nikolić.

Prva repriza je zakazana za 30. april, u podeli su Melisa Hajrulahović Tomić i Erol Ramadanović.

tačno.net
Autor/ica 26.4.2022. u 08:56