Mešić na Oslo bienalu

Autor/ica 4.6.2012. u 11:54

Mešić na Oslo bienalu

Akademski slikar Rus Mešić, koji je izveo i svoj performan Foto: Fahrudin Fahro Konjhodžić

Kako može jedan crtež biti upotrijebljen u političkoj diskusiji; da li crtež može pokazati aktuelni društveni angažman autora – teme su ovogodišnjeg Oslo bienala u crtežu, šestog po redu, koji je otvoren u Oslu i trajaće od 10. maja do 17. juna. Ovogodišnji Oslo bienale je okupio tridesetak umjetnika, među kojima je i akademski slikar Rus Mešić, koji je izveo i svoj performans pod nazivom: «Ovdje, tamo i nigdje» – tema koju je umjetnik varirao u više svojih performansa u posljednje vrijeme. 

Performans se sastoji od teksta u krugu koji predstavlja fragmete iz historije Mostara. Brišući već napisani tekst, a pritom izgovarajući drugi, čiji je sadržaj izmještenost, performans govori o bivanju na dva mjesta, jednom stvarnom, a drugom imaginarnom. Čitava radnja je simbol nošenja tog tereta dvojnosti.

Muzičku podlogu za ovaj performans je uradio Mili Oručević, solo je interpretirao Zlatko Oručević. 
Inače, cijeli ovogodišnji Oslo bienale je aktueliziran suđenjem A. B. Breiviku za zločin koji je počino 22. jula prošle godine, ubivši 69 omladinaca na otoku Utøja, te podmetnuvši auto-bombu u kvartu sa zgradama Vlade Kraljevine Norveške, od koje je poginulo osam zaposlenih i slučajnih prolaznika. 

Tema ovogodišnjeg Oslo bienala je «crtež kao izražaj», dakle crtež koji govori o svojoj aktuelnosti u suvremenom trenutku. Mene veoma raduje da je rukovodstvo odabralo upravo ovu temu u trenutku kada svakodnevno prisustvujemo aktuelnim zbivanjima u sali 250 Suda u Oslu. Utiske o zbivanjima u toj sali dobivamo upravo preko crteža, koji se svakodnevno objavljuju, rekla je u uvodnoj riječi Kjersti Stenseng, politički savjetnik u Ministarstvu kulture. 

Bijenale će biti otvoreno sve do 17. juna u prostoru Udruženja crtača i ilustratora, u Rodhusgati 17. Repriza performansa Rusa Mešića će biti izvedena i 7. juna u 19 sati na istom mjestu. 

Bosanska posta

Tagovi:
Autor/ica 4.6.2012. u 11:54