METAMORFOZE GRADA NA MILJACKI

Gradimir Gojer
Autor/ica 1.6.2016. u 10:22

METAMORFOZE GRADA NA MILJACKI

Izložba „Sarajevo Now: People’s Museum“, u sklopu projekta Reactivate Sarajevo, Venecia 2016

Ne znam da li je petnaesto Venecijansko bijenale arhitekture obogaćeno svojevrsnim tragalačkim pothvatom i izložbama te instalacijama, ali je sigurno da je napor, talenat i volja studenata arhitektonskih fakulteta iz Švajcarske i Bosne i Hercegovine oko projekta vezanog za Historijski muzej, sarajevski i njegove potencijalne metamorfoze naišao na primjereno interesiranje italijanske kulturne javnosti. Na prigodnoj izložbi u Veneciji bile su postavljene fotografije Jima Marshalla, preko kojih se stiče sustavan uvid u metamorfoze sarajevskog urbaniteta.

Charlie Koollhaas u jednom apsolutno autorskom fotografskom uklonu dala je, i ovom prigodom, sekvencioniran svakodnevni život u gradu na Miljacki.

Golemi broj studenata koji je obogatio ovo Venecijansko događanje sigurno je dokaz da metamorfoze Sarajeva bivaju praćene od onih koji u vremenima što im hitamo u susret, mogu itekako suštinski djelatno doprinijeti razvojnicama glavnog grada BiH.

Kao izaslanik Gradskog vijeća i Gradske uprave Grada Sarajeva, sa veleposlanicom BiH u Italiji, Željanom Zovko, uvodnim govorom potcrtao sam, svakako, samo dio značaja ovoga projekta koji u europskom kontekstu pozicionira bogatstvo raznolikosti i slojevitih oblika življenja u Sarajevu.

U svakom slučaju kratko putovanje u Veneciju, na sadržaje Bijenala arhitekture bilo je s razlogom svrhovito, apsolutno!

Gradimir Gojer
Autor/ica 1.6.2016. u 10:22