MIHIZ

Gradimir Gojer
Autor/ica 9.1.2017. u 11:45

MIHIZ

Foto: wikipedia

„Kod dva bela goluba“, emisija Radio Beograda

 

Milja Milosavljević – Matijević je autorica emisije Kod dva bela goluba, koju sam slušao sa nemalo radosti i zadovoljstva.

Emisiju je Milosavljevićeva – Matijevićeva kolažno komponirala, a glavni lik je Borislav Mihajlović Mihiz. Mihiz je književnik, književni kritičar, esejist, dramatičar i dramaturg. U prvom dijelu emisije Mihiz je odgovarao novinarki Sanji Ćupić na upite, dok je drugi dio emisije pisac i književnik, teatarski esteta par excelence, progovarao kroz svoje odgovore u različitim intervjuima, koje su glumački, s mjerom i do kraja znalački, donosili Dejan Čavić i Milan Mihailović.

Zamišljena i realizirana kao radijski dokument ova epizoda popularne emisije Kod dva bela goluba najzanimljivija je bila u fazama u kojima istaknuti srpski pisac sam govori o sebi  i svom djelu. Nevjerojatno je držala pozornost radijskog slušateljstva od početka do kraja…

Autor knjiga Od istog čitaoca, Književni razgovori, Portreti, Autobiografija o drugima, te drama posljedičnih po povijest dramskog pisma na južnoslavenskom prostoru: Banović Strahinja, Komandant Sajler, Kraljević Marko, Optuženi Pera Todorović, kao i dramatizacija i scenskih adaptacija vrijednih književnih djela Domanovića (Stradija), Nušića (Autobiografija), Leonova (Lopov), Selimovića (Derviš i smrt), posebice Ćosića (Kolubarska bitka i Valjevska bolnica) prikazan je slušateljstvu vjerno, a potpunosti ovoga radijskog Mihizova portreta doprinjeli bi, čini se, i poneki dijelovi, upravo radio-dramskih produkata Mihizovih…

Glazbeno emisija je mogla biti i atraktivnije opremljena jer je sigurno da postoje glazbeni brojevi iz vremena najpotentnijeg stvaralaštva u piščevom životu, a radi se o glazbenim ostvarenjima sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Postoji stanoviti konsenzus u svim južnoslavenskim literaturama u korpusu književne kritike, pa i povijesti suvremene srpske književnosti kada je u pitanju dramaturški rad, dramska ostvarenja, esejističko-kritički i prozni angažman Borislava Mihajlovića Mihiza.

Ova je emisija kao vrijedan radijski dokument o čovjeku koji je obilježio jedno vrijeme srpske književnosti, koliko pisanjem beletre, jednako književno-kritičkim i duboko estetičkim učitavanjem u literarna ostvarenja jugoslovenske književnosti samo potvrdila sve ono što je kritička misao kroz godine govorila o velikom piscu.

Gradimir Gojer
Autor/ica 9.1.2017. u 11:45