Ministrica kulture potvrdila Olivera Frljića za novog intendanta

tačno.net
Autor/ica 10.6.2014. u 20:46

Ministrica kulture potvrdila Olivera Frljića za novog intendanta

Namjera je Frljića i Blaževića da kroz četverogodišnji program provedu temu Fausta, odnosno rasprave problem odnosa umjetnika i različitih konfiguracija moći te odgovornosti spram vlastita umjetničkog, ljudskog i etičkog integriteta.

Piše: Kim Cuculić, Novi list

Nakon što je sredinom svibnja Gradsko vijeće Rijeke prihvatilo imenovanje Olivera Frljića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nedavno je potvrdila Frljića za novog intendanta riječkoga kazališta. Podsjetimo, Oliver Frljić (kao intendant) i Marin Blažević (kao kazališni dramaturg) predložili su program za »Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 2015-2018«. Namjera je Frljića i Blaževića da kroz četverogodišnji program provedu temu Fausta, odnosno rasprave problem odnosa umjetnika i različitih konfiguracija moći te odgovornosti spram vlastita umjetničkog, ljudskog i etičkog integriteta.

Oni predlažu suradničko upravljanje umjesto postojećeg hijerarhiziranog i centraliziranog modela upravljanja i odlučivanja. Tako bi u naredne četiri godine osmislili i testirali fleksibilniji, efikasniji i propulzivniji model. Po uzoru na mnoga europska, a napose njemačka kazališta, Frljić i Blažević predložili su i uvođenje uloge glavnog dramaturga kao druge ključne osobe u kreativnom upravljanju kazalištem i prvog zamjenika intendanta u segmentu umjetničke realizacije programa. Razmatraju i mogućnost uvođenja uloge muzičkog ravnatelja kazališta koji bi upravljao orkestrom i zborom te u suradnji s ravnateljem Opere, odnosno Baleta, predlagao operni i baletni program, a usto i programirao koncertnu sezonu.

Nacionalno kazalište, kako ga mi shvaćamo, prvi će izazov svoje budućnosti pronaći u zastupanju prava na različitost i otporu svakom obliku dominacije, odnosno isključivosti. Kulturi i politici suvremene nacionalne, pa tako i kazališne zajednice, upravo raznolikost otvara perspektivu razvoja, nasuprot opresivnom održavanju jednoličnosti – napisali su u svom programu Frljić i Blažević.

Sadašnja intendantica Nada Matošević Orešković na kraju je treće kazališne sezone svog drugog četverogodišnjeg mandata. Dužnost intendantice obnaša od 2007. godine, a prvi četverogodišnji mandat istekao joj je 2011. godine te je zatim imenovana za još jedan mandat. Četverogodišnji mandat Nade Matošević Orešković formalno završava u travnju 2015. godine.

Foto: Lupiga.com

tačno.net
Autor/ica 10.6.2014. u 20:46