MIRAZ se vraća kući

tačno.net
Autor/ica 4.3.2013. u 14:45

MIRAZ se vraća kući

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) otvara izložbu MIRAZ, u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, u petak, 08. marta 2013. godine, 19h.

Na izložbi učestvuju:
Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).

Cilj izložbe MIRAZ je uspostaviti kreativni dijalog između autorki / autora iz pomenutih centara bivše Jugoslavije koje / koji dijele zajedničko historijsko naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi.

Pojam MIRAZ je vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos ličnog naslijeđa, onoga što se nosi / iznosi iz „kuće“ i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih i / ili specifično ženskih vrijednosti. U polju vizuelne umjetnosti izložba MIRAZ otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs.

MIRAZ je dio projekta „Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi“ čiji je noslilac bio Centar za ženske studije iz Zagreba (2011.- 2012.). Partnerske organizacije u ovom projektu su bile: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Izložba MIRAZ je tokom 2012. godine putovala u gradove u kojima djeluju organizacije koje su učestvovale u projektu (Ljubljana, Trst, Beograd i Zagreb). Jezgro izložbe čine umjetnice iz Sarajeva. Njima se svojim radovima pridružuju umjetnice i umjetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

tačno.net
Autor/ica 4.3.2013. u 14:45