Mistična koreografija koreografa iz Beograda oduševila šibensku publiku

tačno.net
Autor/ica 30.7.2022. u 11:58

Mistična koreografija koreografa iz Beograda oduševila šibensku publiku

Fotografija arhiva SDF

Ples s mitom koreografa Aleksandra Ilića ostavio je snažan utisak na publiku 11. Šibenik Dance Festivala.

Ta predstava, nastala u koprodukciji Instituta za umetničku igru iz Beograda, Liberdancea, Kazališta Kamenjak i Zagrebačkog plesnog centra, predzadnje je večeri festivala na scenu dovela četiri igračice koje su se kroz atraktivne geometrijske formacije bavile nizom tema i simbola vezanih uz žene.

„U ovoj je predstavi mnogo simbolike koju nije teško iščitati. Iako se ne bavim političkim teatrom ni rodnim stvarima, ovo jest jedna ženska priča. Četiri snažne igračice zapravo govore da svet ne pripada samo muškarcima, nego da upravo one vladaju svetom“, rekao je Aleksandar Ilić.

Njegovu koreografsku viziju u izvođenju su vešto pretočile igračice Katarina Ilijašević, Natalija Trifunović, Jovana Grujić i Katarina Bućić.

Igra s mitom nastala je po motivima knjige Josip i njegova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana koja govori o emigraciji u doba najveće svetske krize. U predstavi se poigravamo mitologijom, simbolikom Starog Egipta. U preciznim geometrijskim formacijama kroz strukturirani plesni igrokaz četiri igračice opisuju ritual rađanja, ritual smrti, pticu kao božansko biće, suze te svet kojim dominiraju muškarci. Kraj otkriva ženu kao božanstvo. Ona se kao Eva, hraneći se jabukom, iznova rađa i kreće u novi život“, kazao je Ilić.

Cenjenom koreografu iz Beograda ovo je treća plesna predstava koju povezuje s književnim opusom Tomasa Mana. Iako su Josip i njegova braća delo nastalo prije stotinjak godina, Ilić ga smatra aktualnim i danas. Kao pedagog studente potiče na čitanje velikih književnih dela i promišljanje o svevremenskim temama.

Publiku ŠDF-a oduševio je ne samo svojom koreografijom, nego i dodatnim scenskim elementima.

„Kostim i svetlo su dodatni izvođači na sceni. Moje su predstave dosta spore i mračne. Volim igru sa senkama. I ovde, u oskudnom svetlosnom parku, uspeli smo stvoriti željenu mistiku. Moj koreografski potpis prepoznatljiv je i po izazivanju igrača na telesne reflekse na sceni. Želim da s scene odjekne i njihov govor i zvuk tela“, objasnio je Ilić.

Kostim potpisuju Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike Georg Draušnik. Predstavu je pripremio Ognjen Vučinić.

tačno.net
Autor/ica 30.7.2022. u 11:58