“Mladi i Trnopolje”

tačno.net
Autor 5.8.2014. u 11:38

“Mladi i Trnopolje”

Događaj „Mladi i Trnopolje“ se organizuje već treću godinu zaredom, ove godine u organizaciji udruženja „Optimisti 2004“ iz Kozarca i Centra za mlade „KVART“ iz Prijedora uz podršku Udruženja Prijedorčanki Izvor. Održavanje ovog događaja je omogućila Friedrich Ebert Fondacija u BiH.

Osnovna ideja ovog okupljanja jeste pokušaj promišljanja prirode događaja od prije 20 i nešto godina, njihovom uticaju na naše društvo, današnjem odnosu prema događajima iz prethodnog rata ali i pokušaj traženja novih, adekvatnijih pristupa izgradnji kulture sjećanja i suočavanja sa prošlošću, pristupa koji vode izgradnji konsenzusa, međusobnog razumijevanja i izgradnji održivog mira. Ova aktivnost ima i komemorativni karakter, sjećanje na žrtve logora Trnopolje i odavanje počasti našim nastradalim sugrađanima i sugrađankama.

Na ovaj datum je 92. godine svjetska javnost saznala za postojanje logora Trnopolje što predstavlja i povod za organizovanje ovog događaja.

Na ovom događaju se očekuje prisustvo većeg broja mladih osoba iz Prijedora i drugih gradova u BiH.

Program:

20.00 Prezentacija publikacije “Mladi i mirovni aktivizam” izdane od strane Friedrich Ebert Fondacije u BiH

20.45 Večera

21.30 Panel diskusija “Novi načini suočavanja: Zašto i kako?“ u kojoj učestvuju: Dragan Bursać, novinar i kolumnista; Oliver Frljić, pozorišni režiser i Nidžara Ahmetašević, novinarka

23.00 Čitanje poezije

23.30 Dodjela Izvorove nagrade za borbu protiv poricanja genocida

24.00 Izvođenje klasične muzike na harmonici

24.20 Projekcija filma „Prijedorsko ljeto” i diskusija nakon toga

tačno.net
Autor 5.8.2014. u 11:38