MLAZ, Počitelj

Autor/ica 30.6.2012. u 15:52

MLAZ, Počitelj

MLAZ, Počitelj je neprofitna organizacija čiji je cilj da umjetnicima iz svih oblasti pruži priliku da stvaraju, da svoje radove predstavljaju i dijele sa drugima u mirnoj okolini koja ih inspiriše i pruža punu stvaralačku slobodu. http://mymlaz.blogspot.com/ 

MLAZ je osnovan 2009. godine, a smješten je u neposrednoj blizini stare jezgre hercegovačkog gradića Počitelja. U skladu sa svojim programskim ciljevima, MLAZ je (na čelu sa Ginom Landor i Zlatanom Smajlovićem) od početka svog rada i djelovanja, organizovao i realizovao niz različitih aktivnosti i događaja, među kojima su slikarske i kiparske kolonije, izložbe bosanskohercegovačkih umjetnika, literarni programi i poetske večeri, edukativne likovne radionice za djecu, te mnogobrojna gostovanja, razgovori i druženja domaćih i stranih umjetnika/ca, studenata, profesora, ljubitelja umjetnosti, …

Nakon uspješno realizovanih dosadašnjih projekata, MLAZ i ove godine planira niz akcija i događaja koji, između ostalog, uključuju rad, angažovanost i predstavljanje umjetnika/ca, likovnu edukaciju djece i mladih, … Raznovrstan program i niz popratnih sadržaja nesumnjivo obećavaju kreativne i uzbudljive dane ljeta svim učesnicima i posjetiocima. 

Ovogodišnji program MLAZ-a započinje lutkarskom predstavom za djecu “Bajkine bajke” u kojoj igraju Mario Drmać i Suada Ahmetašević. (režija: Safet Hadžimehanović; scenografija: Mirjana Čistopoljski; muzika: Goran Bregović). Predstava će biti izvedena u subotu, 30. juna 2012. u 19.00 sati.

Bajkine bajke

Od 5. do 13. jula biće održan Internacionalni volonterski kamp pod nazivom “I care for Počitelj”, koji organizuju AdriaticGreeNet i UNESCO (Udine, Italija), u saradnji sa Udruženjem građana Počitelj i MLAZ-om.

Samir Suceska

Mustafa Skopljak

U julu će biti održana i Internacionalna kiparska kolonija, koja će trajati od 16. do 22. jula. Voditelj ove kolonije je Samir Sućeska, moderator Mustafa Skopljak, savjetnik Fikret Libovac. Nakon završetka kolonije biće organizovana zajednička izložba na kojoj će se predstaviti kiparska ostvarenja svih učesnika/ca.

Slikarska kolonija mladih

Kao i prethodnih godina, i ove godine, od 26. do 29. jula, MLAZ je organizator Ljetne škole crtanja za djecu, koju će voditi Sonja Radan uz asistente Snježanu Idrizović i Zorana Molinara.

Ćorkan foto BNP Zenica

Svečana završnica zvaničnih programskih aktivnosti je predstava “Ćorkan” (Ivo Andrić), autorski projekat glumca Harisa Burine, koja će biti izvedena 11. avgusta u 20.30h

 

Fikret Libovac

Učesnici Letne škole crtanja 2011.

* Sve dodatne informacije o MLAZ-u i ovogodišnjim aktivnostima možete dobiti pozivom na telefon

+387 (0)62 105 769 ili putem e-maila my.mlaz@gmail.com 

* Dio ovogodišnjeg programa biće realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci i sredstvima koja je obezbijedila Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

 

Tagovi:
Autor/ica 30.6.2012. u 15:52