MONOGRAFIJA ZA UGLED

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.1.2021. u 09:29

MONOGRAFIJA ZA UGLED

Iako je pandemijski uragan dobrano devastirao kulturne institucije i kulturu u cjelini ipak se, usprkos jadu i bijedi oko nas, dešavaju i neke lijepe stvari.

Tako je sarajevsko Pozorište mladih izdalo monografiju 70 godina mladih pod vođstvom direktora Ismira Fazlića i urednice knjige Dubravke Zrnčić Kulenović. Iz štampe je izišla uzorna monografija ovoga teatra. Sedamdeset godina istrajavanja na umjetničko-edukativnom planu sa tisućima programa, stotinama festivalskih i nastupa na gostovanjima i umjetničkim smotrama  Pozorište mladih se etabliralo kao stilski prepoznatljivo umjetničko edukacijsko središte scenske umjetnosti kod nas. O tome na stranicama ove knjige, za uzor u svakom pogledu, svjedoče Nermin Tulić, Dubravka Znčić Kulenović, Ljubica Ostojić, Nihad Kreševljaković, Segor Hadžagić, Drago Buka, Safet Hadžimehanović, Kaća Dorić, Edi Majaron, Gradimir Gojer, Dragoslav Todorović Šiljo, Nenad Veličković, Aleš Kurt i Admir Glamočak. Knjiga je opremljena teatrografijom, popisom festivala i nagrada, historijatom, te registrom predstava, autora, izvodjača, umjetničkih suradnika i inspicijenata.

Atraktivnu dtp opremu i kreaciju, maštovitu i razigranu, dala je Naida Čelik. Knjigu su recenzirali Strajo Krsmanović i Zoran Mlinarević.

Još jedanput štamparija iz Fojnice, tiskanjem ove knjige položila je ispit iz vrhunske profesionalnosti.

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.1.2021. u 09:29