Mostarske kiše granata

Nenad Jovanović
Autor/ica 21.9.2017. u 17:10

Mostarske kiše granata

Aktualno stanje u BiH podjednako je, ako ne i teže, od stanja 1990-ih, rečeno je na predstavljanju knjige ‘Stenogrami o podjeli Bosne’ upriličenom u utorak, 19. septembra u Zagrebu na kojem su govorili novinar Novog lista Boris Pavelić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić i Amer Bahtijar kao predstavnik izdavača i portala Tačno.net iz Mostara. Iako je najavljen kao jedan od govornika, Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske od 2000. do 2010. godine, nije došao na predstavljanje.

– Prvo izdanje knjige je na osnovu transkripata iz Haga 2005. godine priredio Predrag Lucić. To izdanje je razgrabljeno i nedostupno zainteresiranim čitaocima. Knjiga koju je sada priredio portal Tačno.net znatno je sažetija – rekao je Bahtijar.

Pavelić je naglasio da se i portal Tačno.net i nevladina organizacija Centar za kritičko mišljenje koji djeluju u Mostaru nalaze pod velikim političko-nacionalističkim pritiskom.

– Hrvatsko društvo, politika i mediji ne žele se suočiti s onim što se u ratu dešavalo u BiH -rekao je, a kao ilustraciju tadašnjeg stanja naveo je izjavu jednog novozelandskog fotoreportera kojeg je istočni dio Mostara, koji je u ratu bio okružen hrvatskim snagama, podsjećao na Varšavski geto. Naglasio je i da je sud u Hagu utvrdio činjenice o ratu Bošnjaka i Hrvata.

Po Pusićevim riječima, ljudima koji znaju što se dogodilo u BiH knjiga neće otkriti ništa novo, a one koji su za podjele i koji podržavaju tadašnju hrvatsku politiku u BiH ta knjiga ne zanima. Podsjetio je da su se GOLJP-u ujesen 1992. javljale brojne žene čiji su muževi i sinovi nasilno poslani da se bore u BiH.

– O tome sam napisao otvoreno pismo tadašnjem državnom vrhu, ali mi nikad nije odgovoreno – rekao je Pusić koji je donošenje Deklaracije o Domovinskom ratu u Saboru nazvao sramnom epizodom.

– Mostar je predstavljao jednu od najgorih slika rata – rekao je Bahtijar koji je u tom gradu odrastao pod kišom granata.

– Preko 300 dana stalno su nas tukle haubice od 155 mm i protuavionski topovi, nije bilo ni struje ni vode, a tko je po vodu išao na Neretvu, riskirao je snajperski metak – dodao je on, ističući da je najteže bilo preživjeti nakon rata.

– Ništa se nije promijenilo od 1994. do danas, a ako na izborima 2018. ponovo pobijede nacionalističke snage, bit će i gore – rekao je, ističući da iz takvog okruženja odlaze progresivni ljudi koji bi mogli pružati otpor nacionalističkim politikama.

Na pitanje ima li se BiH šanse održati, Pavelić je odgovorio da je prvo pitanje mogu li političari u BiH i regionu razgovarati razumno i u dobroj vjeri.

– Ali strukture same iz sebe generiraju konflikt – rekao je novinar Novog lista.

Pusić je bio znatno optimističniji, rekavši da BiH može prevladati podjele, pogotovo jer im se protivi dio Katoličke crkve u toj zemlji. Bahtijar je naglasio postojanje hrvatsko-srpskog političkog saveza, ocijenivši da je i većina Hrvata, osim onih iz Hercegovine, za to da BiH opstane.

portalnovosti.com

Nenad Jovanović
Autor/ica 21.9.2017. u 17:10