“Mostarsko ljeto” od 17. jula do 22. augusta: Cilj je noći učiniti ljepšim

G.Š
Autor/ica 15.7.2020. u 09:49

“Mostarsko ljeto” od 17. jula do 22. augusta: Cilj je noći učiniti ljepšim

Foto: G.Š/Klix.ba

Tradicionalna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto 2020“ uprkos koronavirusu održat će se i ove godine u periodu od 17. jula do 22. avgusta, u organizaciji pet mostarskih kulturnih institucija.

Tako će gradu na Neretvi nakon mrtvila uzrokovanog epidemiološkim stanjem oživjeti kulturna scena kroz programe koje zajednički organizuju Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić ističe kako je zbog cjelokupnog stanja izazvanog epidemijom koronavirusa prethodnih mjeseci smanjen intenzitet kulturnih dešavanja.

“Uprkos navedenom ove godine smo se odlučili da održimo tradiciju i ponudimo Gradu Mostaru i njegovim sugrađanima 26 različitih kulturnih sadržaja iz oblasti pozorište, muzičke, likovne, poetske i scenske umjetnosti“, kazao je Suljić na konferenciji za medije. Ugostit će, kao naglašava učesnike iz cijele BiH.

“Namjera nam je osvježiti svakodnevnicu negativnih vijesti i učiniti ljetne mostarske noći ljepšim i sadržajnijim. Svi planirani sadržaji bit će organizovani u skladu sa naredbama i preporukama nadležnih institucija i tijela u pogledu aktuelne epidemiološke situacije”, kazao je.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda ističe kako će ove godine biti manji broj gostiju iz dijaspore , ali naglašava da će proći i “ovo ludilo“ i da je važno održi tradiciju.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar, Asim Krhan naglašava da je pandemija utjecala na poseban način tako da su institucije kulture pravile program bez ostvarenih prihoda.

“Imamo četiri se sadržaja koja će biti u avliji kuće Džemala Bijedića. Predstavit ćemo nekoliko sadržaja iz naših zbirki , iz našeg fundusa”, kazao je .

Direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš kaže da je ta institucija pripremila tri programa za najmlađu publiku u gradu na Neretvi.

“Programi će se održati u velikoj sali Pozorišta lakata i uzimajući u obzir sve mjere koje su vezane na situaciju sa pandemijom bit će ograničen broj mjesta i bit će potrebne rezervacije”, kazao je.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović ističe da je lijepo govoriti o kulturi i kulturnim sadržajima u vrijeme kad nema mnogo informacija iz kulture i kad nema programa, te su svi zaokupljeni manje lijepim informacijama koji opterećuju cjelokupnu javnost.

“Zbog toga je ovaj događaj toliko i važan. Naravno bilo bi neobično govoriti o Mostarskom ljetu a da ne spomenemo kontekst u kojem se dešava i koliko je imala cijela situacija uticaja na sadržaj programa, način organizacije i njihovu strukturu”, kazao je Mujkanović.

Ističe kao nema nekakvog razloga da se uz poštivanje svih mjera ne organizuje značajan broj kulturnih sadržaja koji su građanima potrebni.

“Ja vjerujem iako je manji broj sadržaja da će publika uživati u onome što smo pripremili”, kazao je navodeći kako je na kulturnim radnicima da učine sve šta mogu kako bi svakodnevnicu učinili što ljepšom u odnosu na ono što što svi proživljavaju u zadnje vrijeme.

klix.ba

G.Š
Autor/ica 15.7.2020. u 09:49