Muzafer Šehović: ŠTA JE NAMA ZAVNOBIH

 Muzafer Šehovic
Autor/ica 25.11.2020. u 14:10

Muzafer Šehović: ŠTA JE NAMA ZAVNOBIH

Jednostavno i prosto, sa iskrenim priznanjem i spoznajom da je antifašizam jedina trajna i iskrena vrijednost koja nas spaja a ZAVNOBIH čvrsti i stameni kamen temeljac za mirnu i sigurnu kuću za sve nas, za sve buduće generacije. 

U ove invalidske praznične dane, pune ponosa i nade, lijepo se osjećati Bosancem i Hercegovcem, slavimo sa pravom dan obnove i potvrde hiljadugodišnje državnosti BiH. Gorčinu u ustima i bol u grudima izaziva riječ sa početka teksta. Invalidska. Zašto invalidska? Možda postoji i prikladnija riječ za opisati situaciju u kojoj skoro pola Države i u njoj jedan Narod nikako a drugi samo kurtoazno, ne priznaje i ne obilježava svečani datum iz naše zajedničke, dakle i svoje, slavne istorijske lekcije o ljudima, viziji, hrabrosti i mudrosti bosanskohercegovačkog čovjeka. Da li ovim nerazumnim činom negiraju sebe ili svoju domovinu ili možda oboje, svejedno je, na velikom su gubitku upravo oni a i svi mi zajedno sa njima. Ne mogu ja biti sretan sa nesretnima oko mene.

Jer, domovina je kao majka a majka je jedna, maćeha to nikada nije bila niti može biti. A, Bosna i Hercegovina jeste naša majka, naš usud i naša snaga.

A, istorija se svako malo poigrava sa nama te se kroz naučene i pogotovo nenaučene lekcije iznova vraća u svoj svojoj bešćutnosti i surovosti, i na sreću daje priliku za popravni. Valja nama neke nenaučene i zaboravljene lekcije ponoviti i utvrditi.

Današnji dan, dan kada obilježavamo 77. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, prikladan je i  da se zapitamo koje to lekcije iz bliske nam zajedničke prošlosti nismo naučili, a morali smo.

Iskrenim odgovorima na gore postavljeno  pitanje  stičemo pravo na popravni ispit iz važnog nam predmeta, Istorije, kao i ispit zrelosti, naš maturski ispit, radi sadašnjosti a još više budućnost radi, za nove generacije kojima samo prosljeđujemo ono što smo i sami dobili u nasljeđe.

Kako položiti važne nam ispite?

Jednostavno i prosto, sa iskrenim priznanjem i spoznajom da je antifašizam jedina trajna i iskrena vrijednost koja nas spaja a ZAVNOBIH čvrsti i stameni kamen temeljac za mirnu i sigurnu kuću za sve nas, za sve buduće generacije. Ovo su ujedno i odgovori na gore postavljeno pitanje o nenaučenim lekcijama.

Pružimo priliku mladima koju smo mi, zbog  pogrešnog i površnog  (ne)znanja,  sami sebi upropastili.

SRETAN 25. Novembar Dan obnove i potvrde državnosti Bosne i Hercegovine.

NEKA VJEČNO ŽIVI BRATSKA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA!

 Muzafer Šehovic
Autor/ica 25.11.2020. u 14:10