Na 90. rođendanu skojevke Minke

Sanela Gojak
Autor/ica 7.3.2017. u 09:28

Na 90. rođendanu skojevke Minke

Biti prisutan proslavi  rođendana  skojevke Minke koja je za svoj  90. rođendan  za poklon dobila izložbu fotografija unuke fotografkinje Imrane Kapetanović  je, svakako, nešto posebno.

Naime, u  privrednom gradu Skenderija u nedjelju (5. marta) , izložbom ‘Skojevka Minka’ Imrane Kapetanović, otvorena je nova galerija – Kreativni butik.

Imrana je kroz 20-ak fotografija svoje bake Minke, te dokumentarnim filmom, prikazala jednu intimnu porodičnu priču. Baka Minka je rođena 5. marta, i više nego odličan razlog da čestitamo rođendan i ovim putem.

Baka Minka je Imranina inspiracija, i ona je u mladosti, još u ona doba, imala fotoaparat. To je ta jedna velika poveznica fotografkinje sa bakom.

 „To jeste poveznica, ali nije jedina. Kako postajem starija, sve više ličimo i pronalazim se u dosta stvari. Bila je odlična za saradnju, navikla je da je foto aparat ili mobitel uperen u nju i da ili fotografišem ili snimam, pa je poprilično opuštena. Dozvoljava mi da bilježim kako njenu svakodnevnu rutinu, tako i priče iz mladosti“ kaže Imrana.

Okruglih i predivnih 90 godina

Nakon što su ugašene svjećice na okruglih i predivnih 90 godina, baka Minka je ustala i prošetala se novootvorenim galerijskim prostorom. Prije toga, kad sam bila pored nje, pokaza mi jednu od djevojčica  koje su tu trčkarale i reče da je djevojčica u rozoj suknjici njena praunuka kojoj je, također,  danas (5. marta) rođendan.

Pa, da – djevojčica joj je sjedila u krilu i zajedničkim snagama su ugasile svjećice sa brojem devedeset.

Skojevka Minka

Gledajući svoje fotografije, jednu po jednu, zaustavila se ova slatka 90-godišnjakinja  ispred one na kojoj su joj noge u škafu sa vodom. I kaže, komentarišući  Imraninu fotku: „Kako si mi mogla staviti ovu ružnu sliku?!“

Film  je pogled njene bake na fotografiju jer je ona iz imućne obitelji, te je još kao tinejdžerka imala svoj fotoaparat.

U filmu baka Minka pokazuje svoje albume sa crnobijelim fotografijama i sa osmijehom pojašnjava kako i gdje su nastale. U novoj galeriji njena unuka je prikazala svoju baku, također, ciklusom crnobijele fotografije koje su nastajale u periodu od osam do devet godina.

Fotografija, naravno,  ima jako puno, a selekciju za izložbu ‘Skojevka Minka’ je napravio docent fotografije Ivan Hrkaš.

Titov letak u džep

Imrana Kapetanović je prepoznatljiva i po projektu ‘People of Sarajevo,’ a među fotografijama različitih ljudi i profila, rado se sjećam te bakice Minke (ne znajući  da je to njena baka). U opisu te fotografije, autorica postavlja pitanje:

Koja je najluđa stvar koju ste uradili kao tinejdžerka?

“1943. sam postala skojevka. Imala sam tada 16 godina. Kladila sam se sa drugaricama da ću najopasnijem iz Redarstva (sadašnja policija) staviti Titov letak u džep. Ne sjećam se kako se zvao, znam da je bio ustaša i da nije bio iz Sarajeva. I pravila sam se da čekam tramvaj. Tramvaj je došao, primakla sam mu se kod vrata i kada je ulazio, ubacila sam mu letak u džep i ostala vani. Bilo je to na tramvajskoj stanici gdje je Narodna banka.” (People of Sarajevo).

Skojevka Minka u galeriji Kreativni butik

Izložbu ‘Skojevka Minka’ možete posjetiti u narednih mjesec  dana u  galeriji Kreativni butik. Pravi poklon za Dan žena, zar ne?! (Ulaz je sa desne strane iz pravca Coloseuma).

Foto: TNT studio

Sanela Gojak
Autor/ica 7.3.2017. u 09:28