Na Maršu mira promovisan prvi strip o srebreničkom genocidu “Prešli su”

tačno.net
Autor/ica 10.7.2014. u 09:54

Izdvajamo

  • "Devetnaest godina nakon genocida, mi još uvijek nemamo film, roman, pozorišnu predstavu, niti bilo koje drugo svjetski relevantno umjetničko djelo, čija je tema julski genocid – najveći zločin u novijoj evropskoj historiji. To treba biti zadatak za vodeće bh. umjetnike, prije svega one iz filmske i pozorišne branše, koji redovno postižu uspjehe na festivalima širom svijeta", poručio je Karić.

Povezani članci

Na Maršu mira promovisan prvi strip o srebreničkom genocidu “Prešli su”

Radi se o kratkoj priči, utemeljenoj na istinitim događajima, koja na potpuno novi i do sada neviđen način govori o najvećem zločinu u Evropi poslije 2. svjetskog rata

Učesnici Marša mira drugi dan svog plemenitog hoda završili su u mjestu Mravinjci, nedaleko od Konjević Polja gdje je sinoć promovisan strip “Prešli su”, čiji su autori novinari Samir Karić i Admir Delić (Jerome Stickman).

Karić je kazao da je riječ o kratkoj priči, utemeljenoj na istinitim događajima, koja na potpuno novi i do sada neviđen način govori o najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Priča prati 15-godišnjeg dječaka Ahmeda, koji zajedno s ocem i hiljadama drugih civila, kreće pješke iz Potočara prema slobodnoj teritoriji. Otac mu strada u šumi, a on zajedno sa profesorom Mustafom preživljava strijeljanje u Kravici. Nakon nekoliko dana pješačenja podrinjskim šumama, dječak i profesor prelaze na slobodnu teritoriju. Tokom “marša smrti” oni preživljavaju granatiranja, zasjede, gledaju likvidacije civila, pljačkanje kuća, kopanje masovnih grobnica…

“Vrlo je važno što je strip promovisan na Maršu mira. Prvo, radnja stripa govori o maršu smrti iz 1995. godine i naši likovi, bježeći od zločinaca, prolaze ovim krajevima. Drugo, u Maršu učestvuje veliki broj mladih i djece i strip će im na najbolji način približiti priču o stradanjima i genocidu. Smatramo da smo promocijom na ovom mjestu i tokom ovog memorijalnog pohoda postigli višestruki efekat. Dodatnu težinu svemu, ali i veliku obavezu nama kao autorima, stvara i činjenica da su preživjeli Podrinjci iz jula 1995. godine pohvalno govorili o stripu”, pojasnio je Karić.

Među učesnicima Marša vlada ogromna zainteresovanost za strip “Prešli su”, a to najbolje pokazuje koliko u BiH nedostaje drugačijih pristupa i drugačijih umjetničkih izraza, kada je u pitanju kazivanje genocidu u Srebrenici.

strip

“Devetnaest godina nakon genocida, mi još uvijek nemamo film, roman, pozorišnu predstavu, niti bilo koje drugo svjetski relevantno umjetničko djelo, čija je tema julski genocid – najveći zločin u novijoj evropskoj historiji. To treba biti zadatak za vodeće bh. umjetnike, prije svega one iz filmske i pozorišne branše, koji redovno postižu uspjehe na festivalima širom svijeta”, poručio je Karić.

Novinar i publicista Mehmed Pargan je u predgovoru stripa napisao da autori čitatelje vješto uvode u grotlo Srebrenice, grade likove, vode kroz zasjede, minska polja, pored masovnih grobnica i dovode na slobodnu teritoriju.

“Njihovi likovi ostaju živi iz dva razloga: da razbiju stereotip poimanja Srebrenice, donoseći nam uvjeravanje da se zločin ne može isplatiti, jer uvijek neko ostane da ispriča priču i produži život, i drugo, kao istraživači-novinari i crtači, autori žele donijeti novu priču o Srebrenici, ugraditi je u mozaik već ispričanih priča i pokazati mjesto na koje će doći sljedeća priča. Stil plasiranja strip-sličica relativno je anahron, ali autori i na ovaj način žele doprijeti do kraja prošloga stoljeća, kada se genocid u Srebrenici desio”, napisao je Pargan.

On je također napisao da je strip “Prešli su”, uokviren u majstorski koncipiranu, dinamičnu priču, vrlo važno djelo, te da se radi originalnoj umjetničkoj formi, koja govori o najmasovnijem ratnom zločinu u novijoj evropskoj povijesti.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 10.7.2014. u 09:54