Na Mostarskom ljetu 2020 sutra promocija knjige “Moja generacija” Avde Hume

N.V
Autor/ica 21.7.2020. u 12:09

Na Mostarskom ljetu 2020 sutra promocija knjige “Moja generacija” Avde Hume

Foto: Klix.ba

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2020”, sutra će sa početkom u 20:30 sati u Centru za kulturu Mostar biti održana promocija knjige “Moja generacija” Avde Hume, heroja Narodno-oslobodilačke borbe, antifašiste, čovjeka koji će “zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću”.

O knjizi, koja je objavljena u ediciji “Bosanski portreti” izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice kao i velikoj historijskoj ulozi Avde Hume u životu Bosne i Hercegovine i Jugoslavije govorit će akademik Mirko Pejanović, prof. dr. Adnan Velagić i izdavač Muamer Spahić, a moderator promocije bit će novinar i urednik Faruk Vele.

Avdo Humo rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Bihaću i Beogradu gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma.

Učestvovao je u pripremanju i organiziranju Prvog i Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), bio je vijećnik AVNOJ-a i potpredsjednik Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Jedan je od pokretača lista “Oslobođenje”, a bio je ministar i potpredsjednik vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine, predsjednik Izvršnog vijeća narodne Skupštine Bosne i Hercegovine, državni sekretar za finansije Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i potpredsjednik Saveznog vijeća Narodne skupštine Jugoslavije.

Od kraja Drugog svjetskog rata do 1963. godine redovno je biran za republičkog saveznog poslanika. Bio je organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu i dobitnik Nagrade ZAVNOBiH.

Iako su mu partijski drugovi zaprijetili da će ga “izbrisati iz istorije”, navodi izdavač Muamer Spahić, ostat će upamćeno da je Avdo Humo, zajedno sa Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom, imao ogromnu ulogu u reafirmaciji bosanskohercegovačke državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

Avdo Humo bio je rijedak, dragocjen i velik čovjek, a njegova knjiga “Moja generacija” bez ikakve sumnje spada u red najvećih dometa bosanskohercegovačke političke esejistike i memoaristike, ali i uspomenske književnosti općenito, napisat će Spahić u uvodniku knjige.

Knjiga “Moja generacija” prvi put je objavljena tek nakon autorove smrti, 1984. godine i to nakon dugogodišnjih zabrana i opstrukcija tadašnjih bosanskohercegovačkih komunističkih prvaka.

Mada knjigu gotovo instinktivno možemo svrstati u domen memoara, zbog miješanja stilova i tematskih cjelina, ona se žanrovski, zapravo, gnijezdi između autobiografije i memoara.

U prvom, autobiografskom dijelu autor pripovijeda o prošlosti svoje porodice, uspomenama iz djetinjstva, svakodnevnom životu te širem društvenom (političkom, ali i privatnom) okruženju u kojem je živio. U drugom dijelu knjige Humo ne “subjektivizira naraciju” i gotovo isključivo svjedoči o političkim odnosima i procesima u kojima je sudjelovao.

Pogovor za drugo izdanje knjige “Moja generacija” napisao je poznati bosanskohercegovački novinar i urednik Senad Avdić.

“Avdu Humu historijski dokumenti legitimiraju kao jednu od dvije najvažnije osobe, revolucoinarne ličnosti, zaslužne za jednakopravan položaj u okviru jugoslavenske federacije republika i pokrajina, koja je, nepobitan i jedinstven temelj državnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine međunarodno verificirane nakon disolucije zajedničke države početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, naveo je, uz ostalo, Avdić.

U muzičkom dijelu programa nastupit će “Mostarske kiše”.

klix.ba

N.V
Autor/ica 21.7.2020. u 12:09