NA OTVARANJU GALERIJE 11/07/95 I VISOKA DELEGACIJA TURSKE VLADE

Autor/ica 10.7.2012. u 23:41

NA OTVARANJU GALERIJE 11/07/95 I VISOKA DELEGACIJA TURSKE VLADE

Za dva dana u Sarajevu će na adresi Trg fra Grge Martića 2 biti otvorena memorijalna Galerija 1/07/95


Prva galerija ove vrste u Bosni i Hercegovini koju vodi Udruženje Kultura sjećanja prilika je da se sačuva sjećanje na tragediju Srebrenice i 8372 osobe tragično stradale u srebreničkom genocidu. 

Ovaj projekat pokazuje da se bosanski narod dostojanstveno sjeća poginulih i da ih ne želi i ne smije zaboraviti, a zahvaljujući ovom projektu Srebrenica se neće spominjati samo u Potočarima već i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, smatra Ali Maskan, šef Odjela za Balkan i Istočnu Evropu Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je finansirala projekat memorijalne galerije. 

Cilj nam je da iz pepela ove tragedije ne izniknu mržnja i neprijateljstvo već kultura suživota koja se temelji na saosjećanju i dobročinstvu, pojašnjava Maskan. 

“Galerija 11/07/95 će omogućiti da se na jednom mjestu svi oni koji su preživjeli rat podsjete na zločine a mlade generacije da se upoznaju sa historijskih faktima”, kaže Ivica Pandžić iz Udruženja Kultura sjećanja i napominje kako će zvanično otvaranje Galerije biti upriličeno u četvrtak 12. jula u 11.00. 

Osim autora, izlagača i ostalih učesnika u projektu, otvaranju Galerije prisustvovat će i visoka delegacija Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Bekirom Bozdagom koji je u Sarajevo doputovao kako bi u ime turske vlade još jednom dao podršku i naglasio značaj Galerije ne samo za bosanski već i za turski i sve ostale narode. 

Važnost sjećanja podcrtavaju i autori izložbene postavke i izlagači: Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Udruženje Pokret majke enklava Srebrenice i Žepa, Institut za nestale BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR / Fama, Cinema for Peace Foundation / Video arhiv genocida / Genocide Film Library Bosnia-Herzegovina i fotograf Tarik Samarah. 

Iz Udruženja Kultura sjećanja pozivaju zainteresirane da izložbeni prostor Galerije 11/07/95 posjete tokom 12. i 13. jula, te nakon 27. jula kada će Galerija i zvanično biti otvorena za javnost.

Tagovi:
Autor/ica 10.7.2012. u 23:41